السلام الاجتماعي والتصوُّف: الطريقة النقشبنديَّة الحقانيَّة أنموذجًا - Syahbana, Moch Nur Syahrus (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2025)
Tasavvuf, hem psikolojik hem de sosyal olarak insan hayatına barış getirmeyi amaçlayan İslam'daki ahlaki bir öğretidir. Toplumsal barışa ulaşmada önemli katkılarda bulunan modern Sufi tarikatları arasında, Kıbrıslı Şeyh Muhammed Nazım Adil Hakkani liderliğindeki Nakşibendi Hakkaniyye tarikatı yer almaktadır. Nakşibendi Hakkaniyye tarikatı, Kutsal Kuran ve Sünnete dayalı ahlaki öğretileri yaymaya odaklanan diğer Sufi tarikatlarına benzer. Ancak fark, Avrupa ve Amerika gibi Batı dünyasında yaygın bir şekilde bulunması ve oradaki geniş takipçi kitlesinde yatmaktadır. Bu geniş takipçi kitlesi, diğer şeylerin yanı sıra, toplumsal barış öğretilerini vurgulayan ve insanları yaşam tarzlarını materyalizmden maneviyata doğru değiştirmeye çağıran çağrısından kaynaklanmaktadır. Din adına hala kaos, çatışma ve şiddetin hakim olduğu küresel bir bağlamda, Nakşibendi Hakkaniyye tarikatının sundukları gibi barışçıl öğretiler, durumu daha iyiye doğru değiştirmek için bir alternatif olabilir. Bu tez, sevgi, hoşgörü ve şehvet ve öfkeyi kontrol etme ilkeleri gibi sosyal barışla ilgili Nakşibendi tarikatının öğretilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Nakşibendi Hakkani tarikatının din adına şiddetle mücadeleye ve dini ve kültürel diyalog yoluyla farklı inançlara sahip takipçiler arasında barışı teşvik eden faaliyetlerine yönelik pratik katkısı da belirtilmelidir.

Sufism is an ethical teaching in Islam that aims to bring peace to human life, both psychological and social. Among the modern Sufi orders that have made significant contributions to achieving social peace is the Naqshbandi Haqqaniyya order, led by Sheikh Muhammad Nazim Adil Haqqani of Cyprus. The Naqshbandi Haqqaniyya order is similar to other Sufi orders that focus on disseminating ethical teachings based on the Holy Quran and the Sunnah. However, the difference lies in its widespread presence in the Western world, such as Europe and America, and its large following there. This large number of followers is due, among other things, to its call, which emphasizes the teachings of social peace and calls on people to change their lifestyle from materialism to spirituality. In a global context still dominated by chaos, conflict, and violence in the name of religion, peaceful teachings, such as those offered by the Naqshbandi Haqqaniyya order, can be an alternative to change the situation for the better. This thesis aims to explore the teachings of the Naqshbandi order related to social peace, such as the principles of love, tolerance, and controlling lust and anger. It should also be noted the practical contribution of the Naqshbandi Haqqani order to combating violence in the name of religion and its activities that promote peace among followers of different faiths through religious and cultural dialogue.
Toplumsal Barış ve Tasavvuf: Bir Model Olarak Nakşibendi Hakkani Tarikatı
Keywords: Toplumsal Barış; Tasavvuf; Nakşibendi Hakkani; Şeyh Nazım Hakkani; Şeyh Hişam Kabbani; Social Peace; Sufism; Naqshbandi Haqqani; Sheikh Nazim Haqqani; Sheikh Hisham Qabbani; السالم االجتماعي; التصوُّف; النقشبنديَّة الحقانيَّة; ناظم الحقاني; الشيخ هشام القباني