نحو نموذج تسويقي فاعل في مؤسسات الأوقاف الإسلامية - Kalsüm, Ahmed Cihad (My University, 2024)
Bu çalışmada İslam ekonomik sistemi içerisinde üçüncü sektör olan vakıf kurumlarında pazarlama konusu ele alınmaktadır. Gelişimi, sürdürülebilirliği ve toplum için kalkınma hedeflerine ulaşması açısından önemini ortaya koymaktadır. Pazarlamanın doğasını, karışımının bileşenlerini ve zaman içindeki gelişimini inceleyerek en son modern teorileri inceler. Bu açıdan İslam şeriatının kontrolleri ve çerçeveleri dahilinde bundan nasıl yararlanılacağını ve bağış projelerinin pazarlanmasına hizmet etmek için nasıl kullanılacağını gösterir. Çalışma aynı zamanda bağış kurumlarının, ister hizmet ister ticari olsun, diğer kurumlara göre pazarlanmasının özelliklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Vakfiyeler açısından varlığının önemi, planlama ve kuruluşundan tamamlanmasına kadar olan tüm aşamalarında açıkça görülmektedir. Çalışma, onaylanmış bilimsel referanslardan bilimsel materyal toplayarak tümevarım yaklaşımını, bağışları tanımlayıp inceleyerek tanımlayıcı ve analitik yaklaşımı benimsemiştir. Çalışmada vakıf kurumları için pazarlamanın önemi ile modern ve sürekli gelişen teknik ve yöntemlere ayak uydurmanın önemi sonucuna varılmıştır. Vakıf kurumlarının pazarlama faaliyetlerinde aşılabilecek zorluklar vardır. Son olarak etkili pazarlama örnekleri sunulmaktadır. Çalışma, bağış kurumlarına kendilerinde uzmanlaşmış pazarlama yeterlilikleri kullanma çağrısında bulundu. Ve pazarlama için departmanlar ve bölümler oluşturmak. Veya harici pazarlama taraflarıyla işbirliği. Ve modern teknolojiyi kullanarak ve ona ayak uydurarak toplumun geniş kesimlerine ulaşmak. İçinde pazarlamayı harekete geçirecek bazı yöntem ve fikirler var.

This study deals with the issue of marketing in endowment institutions, as they are the third sector within the Islamic economic system. It demonstrates its importance for its development and sustainability and achieving its development goals for society. It examines the nature of marketing and the components of its mix and its development over time, and examines its latest modern theories. It shows how to benefit from it and employ it to serve the marketing of endowment projects, within the controls and frameworks of Islamic Sharia in this aspect. The study also aims to explain the specificity of marketing of endowment institutions over other institutions, whether service or commercial. The importance of its presence for endowments is evident in all its stages, from planning and establishment until completion. The study adopted the inductive approach by collecting scientific material from approved scientific references, and the descriptive and analytical approach by identifying and studying the endowment. The study concluded the importance of marketing for endowment institutions and the importance of keeping up with its modern and constantly evolving techniques and methods. There are challenges facing endowment institutions in their marketing operations that can be overcome. Finally, examples of effective marketing are presented. The study called on endowment institutions to employ specialized marketing competencies in them. And creating departments and divisions for marketing. Or cooperation from external marketing parties. And using modern technology and keeping pace with it to reach wide segments of society. With some methods and ideas to activate marketing in it.
İslamî Vakıf Kurumlarında Etkili Bir Pazarlama Modeli
An Effective Marketing Model for Islamic Waqf Institutions
Keywords: Vakıf Pazarlaması; Pazarlama Karması; Vakıf Kurumları; Modern Pazarlama Teorileri; Endowment Marketing; Marketing Mix; Endowment İnstitutions; Modern Marketing Theories