İstanbul göçmen girişimci haritası: göçmenlerin istihdama ve ekonomiye katkısı - Çaha, Ömer; Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Ayşegül; Adıgüzel, Yusuf; Demir, Ahmet Oğuz; Altınkoz, Oğuzhan (Uluslararası Göç ve Mülteci Derneği (İMRA) Yayınları, 2020)
Uluslararası Göç ve Mülteci Derneği (İMRA) “İstanbul Göçmen Girişimci Araştırması” başlıklı kapsamlı raporu, İstanbul’da faaliyet gösteren göçmen girişimcilerin istihdama ve ekonomiye katkısını gösteriyor. Raporun bulguları, Türkiye’de başta Suriyeliler olmak üzere, göçmenlerin devlete ve topluma yük olduğuna ilişkin yaygın kanaatin aksine, göçmen girişimciler, ülkelerinden Türkiye’ye sermaye, girişim kültürü ve belli bir deneyim taşıdıklarını gösteriyor. Buna göre, girişimciler Türkiye’de hem diğer göçmenlere hem de Türk vatandaşlarına istihdam imkânı sağlıyor ve ekonomik değer üretiyorlar.
Araştırma Ekibi Prof. Dr. Ömer Çaha Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir Oğuzhan Altınkoz Editör Doç. Dr. Emine Sare Aydın
Keywords: Göç; Göçmenler; İstanbul; İstihdam; Ekonomi