Yazma eser koleksiyonu dijitale aktarılan ilk kütüphane “Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi” - Çelik, Kasım (My University, 2014)
Araştırmacılara yardımcı olurken yazmalara da zarar gelmemesi her zaman dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu nedenle daha önce mikrofilm, mikrofiş ile yapılan ve biraz pahalı ve uğraş gerektiren işlemlerin yerini günümüzde dijital teknoloji almıştır. Yurdumuzda dijitale aktarma çalışmalarını 2000'li yılların başlarında görmekteyiz. Bu konuda ilk ve örnek alınabilecek çalışmalar Süleymaniye Kütüphanesinde başlamıştır. Özel bir kütüphane olarak Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi'nde önemli bir yazma eser koleksiyonu bulunmaktadır. Basılı kataloğu da yayınlanan yazmalar için özellikle üniversitelerin yüksek lisan tezleri için yoğun talep gelmekteydi. Başlatılan çalışma ile kısa sürede 1500'den fazla yazma eser dijitale aktarılarak araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Yapılan bu çalışma ile Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi, "yazma eser koleksiyonunun tamamını dijitale aktarılan ilk kütüphane" olmuştur.
Keywords: Yazma eserler; Dijitalleştirme; Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi; Manuscripts; Digitalization; Yücel Dağlı