Bağımsız devlet anaokullarında çalışan yöneticilerin kadın yöneticilere ilişkin cam tavan algılarının incelenmesi: Küçükçekmece örneği - Topcu, Fatma (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, bağımsız devlet anaokullarında çalışan kadın yöneticilerin "cam tavan" algılarını incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi ise amaçlı örnekleme yöntemlerinden gönüllü örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini, 2020- 2021 eğitim- öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki bağımsız devlet anaokullarında görev yapan yöneticiler arasından gönüllülük esasına göre belirlenmiş 27 kadın 8 erkek toplam 35 yönetici oluşturmaktadır. Yöneticilerle yüz yüze görüşmeler yapılmış, elde edilmiş verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmamızın sonuçlarına göre, kadın yöneticilerin alt kademelerde olup yükselmek isteyen kadın yöneticilerin terfilerini etkilemeleri, ailevi roller, üst yöneticilerin mobbing tutumlarına maruz kalmak, diğer kadın yöneticilerin engel, rekabet ve çatışma açısından etkileri, erkek sosyal ağlarına girememek gibi cam tavan sendromuna ilişkin sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Elde edilen bulgu ve sonuçlardan yola çıkarak uygulayıcılara ve araştırmacılara birtakım öneriler sunulmuştur.

The purpose of this study is to examine the "glass ceiling" perceptions of female administrators working in independent state kindergartens. In the study in which qualitative research methods were used, semi-structured interview questions were used as data collection tools. The sample of the study, on the other hand, was created by using case sampling method, which is easily accessible from purposeful sampling methods. The sample of the study consists of 27 female, 8 male, totally 35 administrators who were determined on a voluntary basis among the administrators working in independent state kindergartens in Küçükçekmece district of Istanbul province in the academic year 2020-2021. Face-to-face interviews were held with the managers, and content analysis method was used in the analysis of the data obtained. According to the results of our research, it has been determined that female managers experience problems related to glass ceiling syndrome, such as the influence of female managers on the promotions of female managers who are at lower levels and want to rise, family roles, being exposed to mobbing attitudes of senior managers, the effects of other female managers in terms of obstacles, competition and conflict, not being able to enter male social networks. Based on the findings and results obtained, some suggestions were presented to practitioners and researchers.
Regarding glass ceiling of female managers working in independent state kindergarten analysis of perceptions: Küçükçekmece example
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training