Orta Anadolu Köy evlerinde duvar - Sarıkaya, Büşra; Arpacıoğlu, Ümit (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Tarih öncesinden günümüze değin, insanların en büyük gereksinimleri korunma ve barınma ihtiyacı olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde insanlar, çeşitli ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde inşa ettikleri yapıları yağmur, kar, rüzgar gibi dış etkilerden korumak amacıyla çeşitli malzemeler kullanmışlardır. Geleneksel kırsal konutlarda çoğunlukla, toprak, taş ve ahşap gibi yapı malzemelerinin kullanımı söz konusudur. Bugün de yeryüzünde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu, topraktan yapılmış evlerde oturmaktadırlar. Bu bir yönden toprağın yapı malzemesi olarak hemen hemen her yerde kolay ve bol tedarik edilebilmesi nedeniyle ise de, diğer yönden de topraktan oluşturulan yapının diğer malzemeler ile yapılanlara göre birçok yönden daha yararlı olmasından kaynaklanır.Bu nedenle toprak yapı, günümüzde “Çağdaş Yapı” niteliğini kazanmıştır. Yapılan araştırmalar ışığında Orta Anadolu Evleri’nin dış duvar elemanlarının genel değerlendirilmesi, Bilecik Tongurlar Köy Evleri’nin dış duvar elemanlarının genel değerlendirilmesi ile hasarların giderilmesi için birçok güçlendirme yolu kullanılarak bu yapıların yaşamaya elverişli şekile getirilmesi için çözüm önerileri geliştirilmiştir. Sonuç olarak yapılan araştırmalara göre stabilize edilip iyileştirilmiş kerpiç yapıların yarattıkları sağlıklı mekanlar ve kültür varlıklarının korunmasına katkıda bulunmak amacıyla ömürlü ve güvenilir oldukları görülmüştür. Kerpiç yapı ve sisteminin korunmasının yapı, çevre ve insan sağlığı ile birlikte dünya ekolojisi açısından da son derece önemli olduğu gösterilmiştir.

In the historical process, people used various materials in order to protect the structures they constructed in order to meet their various needs from external influences such as rain, snow and wind. construction materials such as wood and wood. Today, most of the people living on Earth live in houses made of soil. This is due to the fact that the structure made up of soil is more useful in many ways than the structure made with other materials.For this reason, the soil structure has become the “contemporary structure” of today. In the light of the researches, the general evaluation of the outer wall elements of the Central Anatolian Houses and the general evaluation of the external wall elements of the Bilecik Tongurlar Village Houses and the various reinforcement paths for the elimination of the damages were developed. As a result, it has been seen that the stabilized adobe structures have been life and reliable in order to contribute to the preservation of the healthy places and cultural assets created by the improved adobe structures.
Büşra Sarıkaya * Ümit Arpacıoğlu * MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Anabilim Dalı, Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı,
Keywords: Orta Anadolu; Türk Evi; Duvar; Malzeme; Kerpiç; Taş; Tuğla; Middle Anatolia; Turkish House; Wall; Material; Adobe; Rock; Brick