Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü çerçevesinde çocukların kişisel verilerinin korunması ve ‘sharenting’ - Bostancı Bozbayındır, Gülşah; Bozbayındır, Gülşah Bostancı (Seçkin Yayıncılık A.Ş., 2021)
İnternet ve sosyal medya kullanımının giderek daha çok büyümesi ve kapsamının yaygın bir biçimde artması, kişisel verilerin internet üzerinde paylaşımının ve yayılmasının hızlanmasını beraberinde getirmiştir. Bu durum ise bu verilerin mahremiyetinin korunması kavramını da büyük ölçüde etkilemiştir. Özellikle reşit olmayan küçüklerin verilerinin görüntülerinin ve verilerinin ebeveynleri tarafından çevrimiçi olarak yayınlanması, paylaşılması anlamına gelen sharenting konusu olmaları halinde mahremiyetlerinin korunması konusuna ise minimum düzeyde dikkat edilmiştir. 2018 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği Veri Koruma Tüzüğü, çocukların kişisel verilerinin korunmasına özel önem vermiştir. Bunun hukuki gerekçesi, çocukların kişisel verilerinin işlenmesi hakları üzerindeki riskler ve sonuçlar hakkında daha az bilinçli olmalarıdır. Tüzük özellikle savunmasız olarak kabul edilen çocuklar başta olmak üzere tüm bireylere koruma ve haklar sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte GDPR metni, çocukları ve haklarını önemli ölçüde etkileyebilecek veri denetleyicileri, ebeveynler ve çocuklar için yasal belirsizliğe yol açabilecek uygulama ve etkisi bakımından çok az netlik sunmaktadır. Buna ilave olarak hukuki metinlerde çocukların Online kimliklerinin savunucusu olan ebeveynlerin çocukları hakkındaki detayları Online alanlarda paylaşmaları durumunda ne olacağı hakkında GDPR herhangi bir düzenleme içermemektedir.

The exponential growth of the internet and social media use followed by a v/idespread increase of the scale, scope and sharing of Information has brought along expediting the share and spread of personal data on the internet. This situation impacted the protection of privacy concept of these data to a large extent. Especially protection of privacy of minors subject has been v/atched out at minimum in cases when the minors become subject matter of sharenting which means publishing, sharing of images and data of minors by their parents. The EU General Data Protection Regulation (GDPR) which entered into force in 2018, devotes particular attention to the protection of personal data of children. Its legal justification is that the children have less av/areness on risks and consequences of Processing personal data. The regulation is especially designed to provide protection and rights to ali individuals particularly to children who have been accepted as defenseless. However, the text of the GDPR offers too little clarity as to the actual implementation and impact of a number of provisions that may significantly affect children and their rights, leading to legal uncertainty for data controllers, parents and children. İn addition to this, the GDPR does not comprise any regulation on what will happen in case parents, who are guardians for their children’s Online identity in the legal texts, share details about their children Online.
Protection of Children’s Personal Data within the Framework of the European General Data Protection Regulation and Sharenting
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi / İstanbul - Türkiye E-posta: gulsah_bostanci@yahoo.com -- Orcid İd: http://orcid.org/0000-0003-0602-2713
Keywords: GDPR; Çocukların kişisel verileri; Sharenting; GDPR; Children’s personal data; Sharenting