Çocuğun temizlik alışkanlığını kazanmasında erken çocukluk eğitim kurumlarının yeri - Topaç, Nihat; Bardak, Musa; Bardak, Musa (Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, 2019)
Toplumların gelişmişliklerinin en önemli göstergelerinden biri halkının fiziksel ve ruhsal sağlığı ve bu yöndeki uygulama ve gelişmelerdir. Hasipek ve Sürücüoğlu’na (1994) göre toplumların hedefledikleri uygarlık seviyesine ulaşabilmesi için bilişsel ve bedensel açıdan kuvvetli, sağlıklı ve yetenekli bireylere ihtiyaçları vardır. Bireylerin fiziksel sağlığını etkileyen birçok faktör sayılabilir. Bunlar genel olarak temizlik, beslenme ve uyku alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Küçük yaşlardan itibaren formal ve informal yollarla edinilen beceriler yoluyla ülkeler sağlıklı bireyler yetiştirmek için eğitim programlarını bu yönde düzenlemektedirler. Ülkelerin birçok yönden refah seviyelerinin yükselmesinde sağlıklı bireyler yetiştirmenin önemi tartışmasızdır. Erken çocukluk eğitimiyle birlikte çocuk beslenme, aşı, hijyen, boy-kilo takibi, duygusal destek, sosyalleşme gibi imkanlara doğal yollarla sahip olmaktadır. Böylelikle hem mevcut yaşında hem de gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilmektedir. (Schulman, 2005). Bu çalışmanın amacı dünyada ve Türkiye’de erken çocukluk eğitim kurumlarında temizlik alışkanlığı ve uygulamaları hakkında yapılan çalışmaları incelemek ve ilgili kurumlarda konuya ilişkin verilen eğitimlerin etkilerini genel olarak değerlendirmektir. Dünyada ve Türkiye’de konu ile ilgili mevcut literatür taranarak, okullarda uygulanan temizlik programları ve bu yöndeki araştırmaları ile bu çalışmaların etkililikleri derleme yöntemiyle ortaya konmuştur. Erken çocukluk eğitim kurumlarında temizlik alışkanlığı üzerine yapılan uygulama ve araştırmalara bakıldığında tüm bu çalışmalar doğrultusunda çocuklarda ve ailelerde verilen eğitimin istendik yönde bir etki yarattığı görülmektedir.

One of the most important indicators of the development of societies is the physical and mental health of the people and practices and developments in this direction. According to Hasipek and Sürücüoğlu (1994), societies need strong, healthy and talented individuals in order to reach their target level of civilization. There are many factors that affect the physical health of individuals. These are generally directly related to cleanliness, eating and sleeping habits. Through the skills acquired through formal and informal ways from an early age, countries organize training programs in this direction to raise healthy individuals. The importance of raising healthy individuals in increasing the prosperity levels of the countries is indisputable. Together with early childhood education, the child has natural means such as nutrition, vaccination, hygiene, height-weight monitoring, emotional support and socialization. Thus, both current age and future health problems are prevented. (Schulman, 2005). This study aims to examine the world and studies about good hygiene habits and practices in early childhood education institutions in Turkey and to evaluate the impact of training on the subject in the relevant institutions in general. The literature available on the subject in the world and Turkey, the effectiveness of these programs and work with the cleanliness of research in this direction was demonstrated by the compilation methods applied in schools. When the practices and researches on hygiene habits in early childhood education institutions are examined, it is seen that the education given in children and families has a desired effect in line with all these studies.
* Nihat Topaç. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, İstanbul,Türkiye. * Musa Bardak. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İstanbul, Türkiye.
Keywords: Temizlik alışkanlıkları; Sağlık; Okul öncesi eğitim; Hygiene habits; Health; Preschool education