Empatinin psikolojik danışma sürecinde motivasyonel bir güç olarak kullanılması: Kuramsal bir bakış - Ilgar, M. Zeki; Ilgar, Semra Coşgun (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014)
Bu araştırmada empatinin psikolojik danışmadaki motivasyonel gücü ele alınmıştır. Çalışmada psikolojik danışma sürecinde danışanın direncini azaltmanın ve günlük ilişkilerde sağlıklı iletişimin gereklerinden biri olarak empatinin motivasyonel bir araç olarak kullanılmasına dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın temel problemi empati becerisinin etkililiğinin tartışılmasıdır. Bu araştırma doküman incelemesi yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Danışanı anlamak, daha da önemlisi danışanı oyalamadan, zarar vermeden, meslek etiğini gözeterek ona yardım etmek açısından en önemli araç olması sebebiyle alan yazında empati konusuna geniş yer verildiği tespit edilmiştir. Danışanın gönülsüz olduğu ve direnç gösterdiği durumlarda motivasyonun gerekliliğine dikkat çekilerek çeşitli boyutlarıyla ele alınmıştır. Araştırma sonucunda empati becerisinin gerek gönüllü gerekse gönülsüz danışanlarla yürütülen psikolojik danışma hizmetlerinde motivasyonu arttırıcı bir araç olarak ta psikolojik danışmanın bütün aşamalarında kullanılabilecek temel becerilerden biri olduğu görülmüştür.

This study investigated the motivational power of empathy in psychological counselling. The aim of this study is to attract attention to the use of empathy as a motivational tool during the process of counselling. The basic aim of the study is to discuss the effectiveness of the skill of empathy in increasing the motivation of the client during the conselling process. This study employed the document review method. It was found that the issue of empathy occupies an important place in the related literature due to the fact that it is an important tool to understand the client, and more importantly, to help the client by not jerking him around, not hurting him, and and by pursuing the occupational ethics. The study discusses motivation with its different dimensions by calling attention to the necessity of motivation in cases where the client is involuntary and shows resistance. The study has found that the skill of empathy is a basic skill that can also be used to increase motivation in all stages of psychological counseling services conducted with both voluntary and involuntary clients.
A theoretical overview on using emphaty as a motivational tool in psychological counseling process
Keywords: Empati; Psikolojik danışma; Motivasyon; Empathy; Psychological counseling; Counseling