Okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik stilinin okul mutluluğuna etkisinde okul kültürünün aracılık rolü - Çakır, Tuba (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik stilinin okul mutluluğuna etkisinde okul kültürünün aracılık rolünün etkisini incelemektir. İlişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilen araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul/Avrupa Yakası'nda bulunan kamu okullarında farklı kademelerde görevli öğretmenlerdir. Örneklemini gönüllü olarak katılan 403 öğretmen oluşturmuştur. Kolay ulaşılır örnekleme yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgiler Formu, "Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeği", "Okul Mutluluğu Ölçeği" ve "Okul Kültürü Ölçeği" aracılığıyla toplanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için verilerin analizinde t-testi, ANOVA (Post Hoc Scheffe ve Games Howell), korelasyon ve basit regresyon analizleri kullanılmıştır. Ayrıca teorik olarak sunulan model Baron ve Kenny' nin aracılık analizi ile test edilmiştir. Bulgulara göre dönüşümcü liderlik stili görev kültürünü, destek kültürünü, başarı kültürünü ve okul mutluluğunu doğrudan etkilemektedir. Ayrıca görev kültürü okul mutluluğunu ve destek kültürü okul mutluluğunu doğrudan etkilemektedir. Dönüşümcü liderlik stili okul mutluluğunu hem doğrudan etkilemekte hem de destek ve görev kültürü aracılığıyla dolaylı olarak etkilemektedir. Bulgulara göre ikili ilişki olarak dönüşümcü liderlik stili okul mutluluğunu doğrudan etkileyerek pozitif/olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca bu ikili ilişkiye okul kültürü eklendiğinde, dönüşümcü liderlik stilinin okul mutluluğu üzerindeki etkisi devam etmekle birlikte, destek ve görev kültürü bu ikili ilişkiye "kısmi aracılık" ederek, dönüşümcü liderlik stilinin okul mutluluğu üzerindeki etkisine dolaylı olarak katkı sunmaktadır.

The purpose of this study is to examine the mediating role of school culture on the effect of school principals' transformational leadership style on school happiness. The universe of this research, which occurs according to the relational survey model, is teachers who are on duty in public schools' diffirent levels on the European Side of İstanbul in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 403 teachers who participate the research voluntarily. Convenience sampling method was used to collect data. Data were collected through "Individual Performance Scale", "Short Transformational Leadership Scale", "School Happiness Scale", "School Cultural Scale". In this study t test, Anova (Post Hoc Scheffe and Games Howell), correlation analysis and regression analysis were used because of normal distrubition of data. Also the model, which is presented theoretically, was analysized with Baron's and Kelly's mediation analysis. As a result of the analysis, it is found that transformational leadership style affects task culture, support culture, success culture and school happiness directly. Also, task culture affects school happiness and support culture affects school happiness directly. Transformational leadership style not only affects school happiness directly, but also it affects school happiness through support culture and task culture indirectly. When data were examined as a bilateral relationship, it can be said that transformational leadership affects school happiness directly in a positive way. Also, when school culture was added to this bilateral relationship, it is found that the effect of transformational leadership style on school happiness continues, also support and task culture indirectly contributes to the effect of transformational leadership on school happiness by mediating this relationship.
The mediating role of school culture in the effects on school principals transformational leadership styl on school happiness
Keywords: Liderlik; Dönüşümcü Liderlik; Okul Kültürü; Okul Mutluluğu; Leadership; Transformational leadership; School culture; School happiness