Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Kapsamında Psikososyal Koruma, Önleme Ve Krize Müdahale - Yavuz Birben, Fazilet; Birben, Fazilet Yavuz (Vizetek Yayıncılık, 2024)
Okul psikolojik danışmanı olan Ayça Hanım, kendini mesleki olarak ge liştirmeyi önemsemekte, çeşitli eğitimlere katılmakta, yaptığı işin en çok psi kolojik danışmanlık kısmından keyif almakta ve gelecekte danışmanlık ofisi açmayı planlamaktadır. Okulda da en fazla vaktini sorun yaşayan öğrencilere ayırarak bireysel görüşmeler yapmaktadır. Ayça Hanım, öğretmenler odasına nadiren girmekte ve kimseyle yakın ilişki kurmamaktadır. Okuldaki öğret menler Ayça Hanımı soğuk ve kendini beğenmiş biri olarak değerlendirmek tedir. Ayça Hanım ise okulda çok fazla sorunlu öğrenci olduğunu ve onlarla ilgilenmenin tüm vaktini aldığını ve artık tükenme noktasına geldiğini his setmektedir. Son dönemde artan öğrenci sayısı ve yapılan talep sonucu okula ikinci psikolojik danışman olarak Betül Hanım atanmıştır. Betül Hanım, öğ retmenlerle sık iletişim kurmakta, çocuklarla ilgili geribildirim almakta ve ço cukların sorun yaşamadan önce desteklenmesi gerektiğine inanmaktadır. Betül hanım sadece sorunlu öğrencilere odaklanmayı doğru bulmayan bir rehber öğ retmendir. Ayça ve Betül Hanım sınıfları paylaşmışlardır. Betül Hanım kendi ilgilendiği sınıflara yönelik, kendini ifade etme, çatışma yönetimi, duyguları tanıma, sorumluluk gelişimi, zaman yönetimi gibi çeşitli konularda öğrenci leri güçlendirici çalışmalar düzenlemektedir. Ayça Hanım kendi tercih ettiği bireysel odaklı çalışmalara ağırlık vermeye devam etmektedir. Bir gün okulda yangın çıkar, bir can kaybı yaşanmasa da öğrenciler çok korkmuştur. İlerleyen günlerde birçok öğrencide okula gelme isteksizliği ve sıklaşan devamsızlıklar görülmeye başlar. Bu öğrenciler incelendiğinde birçoğunun Ayça Hanımın il gilendiği sınıflardan olduğu görülür. Ayça Hanım onlarla bireysel görüşmeler yapmaya çalışsa da yeterli olmadığını fark eder. Okulda yaşanan yangın olayı öğrencilerde travmatik etki yapmıştır ve süreç kriz yönetimi gerektirmektedir. Bu hikayedeki olgulara metin içinde değinilmiştir.
Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: Eğitime Yön Verici Güç / Editörler:Dr. Öğr. Üyesi Osman SÖNER, Prof. Dr. Mustafa Yüksel ERDOĞDU -- Vizetek Yayıncılık -- ISBN: 978-625-5531-07-0 -- 2024.