Entegre raporlamaya yönelik iç denetimin güvence rolü - Yıldırım, Gülçin; Kocamış, Tuğçe Uzun (Mehmet Dursun Erdem, 2019)
Entegre bir rapor, organizasyonların bakış açılarını kısa vadeli finansal hedefleri karşılama yaklaşımından uzun vadeli stratejik ve sürdürülebilirlik hedeflerine çevirerek, sürdürülebilir ve esnek bir organizasyon oluşturmaya yardımcı olur. Entegre raporlama organizasyonlara kattığı değer yanında bir takım uygulama zorluklarını da içerisinde barındırmaktadır. Zorluklardan biri, raporlama amacıyla ihtiyaç duyulan verileri temin edebilmek amacıyla gerekli sistemlerin kurulması ve kontrol edilmesidir. Bu sistemlerin ve çıktıların kalitesinin olabildiğince değerlendirilmesi ve paydaşlara raporlamanın doğru ve güvenilir yapıldığına ilişkin güvence verilmesi gerekmektedir. İç denetim kuruluşun sistemleri ve süreçleri hakkında geniş bir görüşe ve entegre bir raporda yer alan bilgilerin kalitesini sağlamada rol oynayabilecek bir yapıya sahiptir. Bu kilit rol, organizasyon içinde gerekli tüm kaynaklarla uygun şekilde konumlandırılmış etkili bir iç denetim birimi tarafından yerine getirilebilir. Yönetim, yönetim kurulu ve teknolojik alt yapı etkili entegre raporlamanın ana unsurları olmasına rağmen, organizasyon içerisinde iyi konumlandırılmış bir İç Denetim fonksiyonu, yönetişime ve entegre bir rapor oluşturmak için gerekli süreçlere ilişkin güvence ve tavsiyeler sağlayarak belirgin ve proaktif bir rol oynayabilir. Entegre raporlamanın genel yapısı, bir kurumun kısa, orta ve uzun vadeli riskini değerlendirmede iç denetimin stratejik bir görev almasına imkan tanır. Bu çalışmada, iç denetimin güvence rolü perspektifinden, Entegre Raporlama hazırlanma sürecine iç denetimin katkısı vurgulanarak, güvenirliliğinin arttırlmasına yönelik önerileri ortaya konulması amaçlanmaktadır.

An integrated report helps to create a sustainable and flexible organization by transforming the perspectives of organizations from their approach to meeting their short-term financial goals to their longterm strategic and sustainability goals. Integrated reporting includes a number of implementation challenges as well as value added to organizations. One of the challenges is to establish and control the necessary systems to provide the data needed for reporting purposes. The quality of these systems and outputs should be assessed as much as possible, and stakeholders should be assured that reporting is accurate and reliable. Internal audit has a broad view of the organization's systems and processes and a structure that can play a role in ensuring the quality of information contained in an integrated report. This key role can be fulfilled by an effective internal audit unit that is appropriately positioned with all the necessary resources within the organization. Although management, the board and the technological infrastructure are key elements of effective integrated reporting, a well-positioned Internal Audit function within the organization can play a clear and proactive role by providing assurance and advice on governance and the processes necessary to create an integrated report. The overall structure of integrated reporting allows internal audit to take a strategic role in assessing the short, medium and long-term risk of an organization. In this study, from the perspective of the assurance role of internal audit, it is aimed to put forward the suggestions for increasing the reliability of internal audit by emphasizing the contribution of internal audit to the preparation process of Integrated Reporti
The assurance role of ınternal audıt for ıntegrated reportıng
Keywords: Entegre Raporlama; İç denetim; Güvence sistemi; Integrated Reporting; Internal Audit; Assurance System