Yakın kaybı yaşayan kişilerde yas şiddeti ve duygu düzenleme becerilerinin bedensel belirtiler üzerindeki etkisinin incelenmesi - Koçak, Elifnur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın temel amacı, yakın kaybı yaşayan kişilerde yasın şiddeti ve duygu düzenleme becerilerinin bedensel belirtiler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel araştırma modeline göre gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2020-2023 yılları arasında yakın kaybı (anne, baba, eş, çocuk, kardeş, amca, hala, teyze, dede, nine gibi) yaşamış, 18-65 yaş aralığındaki 208 yetişkin birey oluşturmaktadır. Ulaşılabilir örneklem yolu ile belirlenen çalışma grubundan veriler, çevrimiçi yöntemle, Kişisel Bilgi Formu, Temel Yas Unsurlar Ölçeği, Bradford Bedensel Belirti Envanteri ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde Cronbach's Alpha iç tutarlık analizi, ikili ilişkiler için Pearson korelasyon analizi, bağımsız gruplar t-testi, Mann Whitney-U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yas şiddetinin cinsiyet, gelir düzeyi, düzenli ilaç kullanımı ve vefat edenin yakınlık derecesi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterirken bedensel belirtinin de cinsiyet, medeni durum, gelir düzeyi, kronik rahatsızlık ve düzenli ilaç kullanımı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Duygu düzenleme becerilerinin ise cinsiyet, yaş, medeni durum, kronik rahatsızlık, eğitim durumu, gelir düzeyi, düzenli ilaç kullanımı ve vefat edenin yakınlık derecesi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermediği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonucu bedensel belirti ile duygu düzenleme becerileri arasında negatif; bedensel belirti ile yas şiddeti arasında pozitif; yas şiddeti ile duygu düzenleme becerileri arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Regresyon analizi sonucunda bedensel belirtiler üzerinde, yasın şiddetinin anlamlı pozitif etkisi bulunurken duygu düzenleme becerisinin anlamlı herhangi bir etkisi bulunamamıştır. Sonuç olarak yas şiddetinin bedensel belirtileri arttırdığı söylenebilir.

The aim of this research is to examine the effect of the intensity of bereavement and emotion regulation skills on somatic symptoms in people who have experienced the loss of a loved one. The research was carried out according to the relational research model which is, one of the quantitative research methods. The study group of this research consists of 208 adult individuals between the ages of 18-65 who experienced the loss of a relative (such as mother, father, spouse, child, sibling, uncle, aunt, grandfather, grandmother) between 2020-2023. Data from the study group determined through accessible sampling were collected online using the Personal Information Form, Core Bereavement Items Scale, Bradford Somatic Symptom Inventory and Emotion Regulation Skills Scale. In the analysis of the data, Cronbach's Alpha internal consistency analysis, Pearson correlation analysis for bilateral relations, independent groups t-test, Mann Whitney-U test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Regression analysis. According to the results obtained from the study, it was determined that the intensity of bereavement showed significant differences according to the variables of gender, income level, regular drug use and the degree of closeness of the deceased, while the somatic symptom showed significant differences according to the variables of gender, marital status, income level, chronic illness and regular drug use. It was found that emotion regulation skills did not show significant differences according to gender, age, marital status, chronic disease, educational status, income level, regular drug use and degree of closeness to the deceased. As a result of the correlation analysis,there was a negative correlation between somatic symptoms and emotion regulation skills; positive between somatic symptom and intensity of bereavement. It was also revealed that there is a negative significant relationship between the intensity of bereavement and emotion regulation skills. As a result of the regression analysis, it was seen that the intensity of bereavement had a significant positive effect on somatic symptoms, and emotion regulation skills had a significant negative effect on somatic symptoms. As a result, it was found that the intensity of bereavement increases somatic symptoms.
Investigation of the effect of intensity of bereavement and emotion regulation skills on somatic symptoms in people who experienced the loss of a relative
Keywords: Yas Şiddeti; Duygu Düzenleme Becerileri; Bedensel Belirtiler; Intensity Of Bereavement; Emotion Regulation Skills; Somatic Symptoms