Örgütsel İklimin Bilgi Yönetimi Süreci Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi - Töre, Esra; Töre, Esra (My University, 2020)
Son yıllarda bilgi yönetimi süreci iş ve yönetim yazınında büyük önem kazanmıştır. Bilgi yönetimsüreçlerini aktif kullanan örgütlerde karar verme, iletişim, öğrenme, paylaşım, yönetim, inovasyon süreçleridaha etkili çalışmaktadır. Müşteri ilişkileri, servis kalitesi, çalışanların iş doyumu daha üst düzeydedir. Bukapsamda bu çalışmanın amacı, örgütsel iklimin bilgi yönetimi süreci üzerindeki etkisini incelemektir.Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu İstanbul İli Küçükçekmeceilçesinde bulunan, devlet okullarında çalışan 218 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracıolarak “kişisel bilgi formu”, “örgütsel iklim ölçeği” ve “bilgi yönetimi ölçeği” kullanılmıştır. Verilerinanalizinde tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, regreyon analizi, T-testi ve ANOVA testine başvurulmuştur.Yapılan analizler sonucunda, örgütsel iklimin bilgi yönetimi sürecinini etkilediği bulunmuştur. Öğretmenlerinbilgi yönetim sürecine ilişkin algıları yaş, çalışma yılı ve pozisyon değişkenlerine göre farklılık göstermektedir.40-49 yaş arası olan öğretmenlerin bilgi yönetimi sürecinin gerçekleşme düzeyine ilişkin algıları, diğeröğretmenlerin algılarına göre daha yüksektir. Çalışma yılı 16-20 yıl arası olan öğretmenlerin bilgi yönetimisürecinin gerçekleşme düzeyine ilişkin algıları diğer öğretmenlerin algılarına göre daha yüksektir. Okulmüdürlerinin, müdür yardımcısı ve öğretmenlere göre bilgi yönetimi sürecini gerçekleşme düzeyine ilişkinalgılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin bilgi yönetim sürecine ilişkin algılarının cinsiyetve bilgi yönetimi konusunda eğitim alıp almama değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği bulunmuştur.Araştırma bulguları tartışılmış, eğitim sektörü ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.

In recent years, knowledge management process has gained great importance in business and management literature. Decision-making, communication, learning, sharing, management and innovation processes work more effectively in organizations that use knowledge management processes actively. Customer relations, service quality and employee satisfaction are at a higher level. In this context, the aim of this study is to examine the effect of organizational climate on knowledge management process. Relational survey model was used in the study. The sample group of the study consists of 218 teachers working in public schools in Küçükçekmece district of İstanbul. In the research, “personal information form”, “organizational climate scale” and “knowledge management scale” were used as data collection tools. Descriptive statistics, factor analysis, regression analysis, T-test and ANOVA test were used for data analysis. As a result of the analyzes, it has been found that organizational climate affects the information management process. Teachers' perceptions of the information management process differ according to age, working year and position variables. The perceptions of teachers regarding the level of realization of the information management process are higher between the ages of 40-49 than those of other teachers. The perceptions of teachers, whose working year is between 16-20 years, regarding the level of realization of the information management process are higher than those of other teachers. It has been found that school principals have higher perceptions about the level of realization of the information management process than the deputy principals and teachers. It was found that teachers' perceptions about the information management process did not differ according to whether they received training on information management and gender. Research findings are discussed, suggestions are made for the education sector and researchers.
The Effects of Organizational Climate on Knowledge Management Process
Keywords: Bilgi Yönetimi Süreci; Örgütsel İklim; Öğretmen; Knowledge Management Process; Organizational Climate; Teacher