Çalışanların politik becerilerinin iş motivasyonu ve örgütsel sessizlik üzerinde etkisi: Katılım bankası çalışanları üzerine bir araştırma - Barış, Ahmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Çalışanlar örgütlerine fayda sağlayabilmek için motivasyonlarını yüksek tutmaya ve çabalarının karşılığını almaya çalışırlar. Günümüz değişen dünyasında çalışanların beklentileri örgütün beklentileriyle paralellik gösterdiği zaman asıl başarı ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte çalışanlar mutlu ve güvende hissettikleri ortamlarda kendini ifade etmekte zorlanmayıp ortaya çıkan olumlu ya da olumsuz durumlara tepkilerini şeffaf bir şekilde dile getirebilmektedir. Araştırmamızda çalışanların politik becerileri yüksek diğer çalışanlar karşısında örgüt durumu gözlemlenmeye çalışılmıştır. Çalışanların motivasyonunu ve örgüte karşı sessizliklerini nelerin etkilediği ve bunlara nasıl çözümler getirilebileceği ele alınmıştır. Ayrıca araştırmamızın temel konuları olan politik beceri, örgütsel sessizlik ve iş motivasyonu kavramları ile ilgili literatürü zenginleştirme konusunda katkı da sağlanmaya çalışılmıştır. Türkiye'de bulunan tüm katılım bankası çalışanları üzerinde yapılan ankete 254 kişi katılmış olup ortaya çıkan veriler değerlendirilmiştir. Katılımcılara politik beceri, örgütsel sessizlik ve iş motivasyonu ile alakalı soruları yöneltilmiştir. Verilerin analizleri gerçekleştirildikten sonra ortaya politik becerinin örgütsel sessizliği etkilediği ama iş motivasyonunu etkilemediği görülmüştür.

Employees try to keep their motivation high and get rewarded for their efforts in order to benefit their organizations. In today's changing world, it is observed that real success occurs when the expectations of the employees are in parallel with the expectations of the organization. In addition, employees do not have difficulty in expressing themselves in environments where they feel happy and safe, and can express their reactions to positive or negative situations in a transparent manner. In our research, we tried to observe the organizational situation of employees against other employees with high political skills. What affects employees' motivation and silence towards the organization and what solutions can be provided to these problems are discussed. In addition, an attempt was made to contribute to enriching the literature on the concepts of political skill, organizational silence and work motivation, which are the main subjects of our research. 254 people participated in the survey conducted on all participation bank employees in Turkey and the resulting data was evaluated. Participants were asked questions about political skill, organizational silence and work motivation. After analyzing the data, it was seen that political skill affected organizational silence but did not affect work motivation.
The effect of employees political skills on job motivation and organizational silence: A study on participation bank employees
Keywords: İş motivasyonu; Örgütsel Sessizlik; Politik beceri; Katılım bankası; Political skills; Organizational silence; Work motivation; Participation bank