Yetişkin Bireylerde Yaşam Doyumunun Bilişsel Esneklik ve Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi - Söner, Osman; Akkuç, Bülent; Kılınç, Turan; Karaaslan, Muzaffer; Selçuk, Derviş Adnan; Çay, Adem; Yilmaz, Rüveyda; Söner, Osman (Eğitim Bilimleri Araştırmaları Derneği, 2023)
Yetişkinlerin yaşam doyumlarının bilişsel esneklik, yaş ve çocuk sayısı ile ilişkisinin belirlenip bilişsel esneklik, yaş ve çocuk sayısının yaşam doyumunu yordama düzeyini belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan ‘Demografik bilgiler formu’ ile daha önce uyarlanmış veya geliştirilmiş olan ‘Yaşam Doyum ölçeği’ ve ‘Bilişsel esneklik ölçeği’ ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan yetişkinlerin cinsiyet değişkeni açısından %48.7’si kadın ve %51.3’ü erkek; çalışma durumu değişkeni açısından %25.7’si kamu çalışanı, %50.8’i özel sektör çalışanı ve %23.5’i herhangi bir işte çalışmamakta ve eğitim durumu açısından %16’sı ilkokul, %19.8’i ortaokul, %23.0 lise, %17.6’sı ön lisans ve %23.5’i lisans mezunudur. Ayrıca araştırmaya katılan yetişkinlerin yaş ortalaması ise 35.87’dir. Yetişkinlerin yaşam doyumlarının cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi için t-testi; eğitim durumu ve çalışma durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının 1 belirlenmesi için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Yine yetişkinlerin yaş, çocuk sayısı ve bilişsel esnekliklerinin yaşam doyumlarını yordama d2üzeyini belirlemek için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yetişkinlerin yaşam doyumlarının cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı ancak eğitim düzeyine göre farklılaştığı saptanmıştır. Yine yaşam doyumu ve yaş arasında pozitif, çocuk sayısı arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuk sayısı manidar yordayıcı iken yaş değildir. Yaş ve çocuk sayısı kontrol edildiğinde bilişsel esneklik değişkeninin yaşam doyumu değişkeninde daha önce açıklanan varyansa anlamlı katkı sağladığı görülmüştür. Elde edilen veriler alan yazında yer alan bulgularla tartışılmış ve uygun önerilerde bulunulmuştur.

The relational screening model was used in this study, which aims to determine the relationship between life satisfaction of adults and cognitive flexibility, age and number of children, and to determine the predictive level of cognitive flexibility, age and number of children on life satisfaction. The data of the study were collected with the 'Demographic information form' prepared by the researchers and the 'Satisfaction with Life scale' and 'Cognitive flexibility scale' which were adapted or developed before. In terms of gender variable, 48.7% of the adults participating in the study were female and 51.3% were male; In terms of employment status variable, 25.7% are public employees, 50.8% are private sector employees and 23.5% are not working in any job, and in terms of education level, 16% are primary school, 19.8% are secondary school, 23.0% are high school, 17.6%. and 23.5% of them are undergraduate graduates. In addition, the average age of adults participating in the study is 35.87 years. T-test to determine whether the life satisfaction of adults differs significantly according to gender; One-way analysis of variance (ANOVA) was conducted to determine whether it differed significantly according to the variables of educational status and working status. Again, hierarchical regression analysis was performed to determine the predictive level of adults' age, number of children, and cognitive flexibility of their life satisfaction. As a result of the analysis, it was determined that the life satisfaction of adults did not differ significantly according to the gender and education level variable, but differed according to the education level. It was also found that there is a positive relationship between life satisfaction and age, and a negative relationship between the number of children. While the number of children is a significant predictor, age is not. When age and number of children were controlled, it was observed that the cognitive flexibility variable contributed significantly to the variance explained earlier in the life satisfaction variable. The data obtained were discussed with the findings in the literature and appropriate suggestions were made.
Keywords: Yaşam doyumu; Bilişsel esneklik; Yetişkin; Yaş; Çocuk sayısı; Regresyon; Life satisfaction; Cognitive flexibility; Adult; Age; Number of children; Regression