Lise öğrencilerinin olumsuz değerlendirilme korkusu düzeyleri öznel iyi oluş düzeyleri ile sanal zorbalık düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişkiler - Avcı, Mesut (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı, 2019)
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin olumsuz değerlendirilme korku düzeyleri, öznel iyi oluş düzeyleri ve sanal zorbalık düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu amaç çerçevesinde nicel yöntemlerden tarama deseni ile ilişkisel yöntem kullanılarak analiz yapılmıştır. Analiz için 650 lise öğrencisinden anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Veri toplama araçları Sanal Zorba/Kurban Ölçeği, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği’dir. Veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda öğrencinin olumsuz değerlendirilme korkusu arttığında sanal ortamda cinsel zorbalık yapma, sanal ortamda engelleme ve zarar verme ve sanal ortamda söylenti çıkarma davranışlarının yanı sıra sanal ortamda cinsel zorbalığa maruz kalma, sanal ortamda engellenme ve zarar görme ve sanal ortamda söylentiye maruz kalma durumları da artış göstermektedir.

The aim of this study is to determine the relationship between high school students' level of fear of fear, subjective well-being levels and levels of virtual bullying. For this purpose, non-empirical research design was applied by using relational method. For the analysis, data were collected from 650 high school students using the survey technique. The data collection tools were Virtual Bully / Victim Scale, Fear of Negative Evaluation Scale and Subjective Well-being Scale. Data were analyzed in SPSS statistical program. As a result of the research, when the fear of negative appraisal of the student increases, sexual bullying in virtual environment, blocking and harm in virtual environment and virtual rumors in the virtual environment, exposure to sexual bullying in virtual environment, frustration and damage in virtual environment and increase in the situation of virtual rumors shows.
Precursor relations between levels of fear of negative evaluation levels of subjective well-being and levels of cyber bullying in high school students
Keywords: Olumsuz değerlendirilme korkusu; Öznel iyi oluş; Sanal zorbalık; Fear of negative evaluation; Subjective Well-Being; Cyber bullying