İstanbul’da yaşayan geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yönelik sosyal hizmet uygulamalarının değerlendirilmesi - Artan, Taner; Arıcı, Aylin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma 2011 Suriye sığınmacı krizinin ortaya çıktığı Mart ayından günümüze kadar geçen süre içerisinde Suriyelilere yönelik sosyal hizmetlerin İstanbul örnekleminde değerlendirilmesini içermektedir. Milyonlarca insanın hayatını doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyen iç savaş sonrası yaşanan Mülteci ve sığınmacı sorunu birçok mesleğin çalışma alanına girmektedir. Bu mesleki gruplardan biriside sosyal hizmettir. Sığınmacı krizi sosyal hizmet mesleği açısından önemli bir çalışma alanına işaret etmektedir. Sosyal hizmet uzmanları özellikle toplumların dezavantajlı gruplarıyla mikro, mezzo ve makro boyutlarda çalışmalar yapabilmektedir. Bu çalışma Türkiye'de "geçici sığınmacı" statüsünde olan Suriyelilerin yaşadıkları sorunların ve bunlara ilişkin uygulamaların sosyal hizmet perspektifi açısından değerlendirilmesini içermektedir. Çalışma kapsamında diğer bölge uygulamalarına da yer verilmekle birlikte çalışma daha çok İstanbul üzerine odaklanmaktadır. Suriyeli sığınmacılara İstanbul örnekleminde sunulan hizmetlerin makro sosyal hizmet hedefleri kapsamında etkinliğinin tartışılması amaçlamaktadır.

This study includes the evaluation of the social services provided to Syrians refugees in Istanbul, since March 2011 when the Syrian refugee crisis started. After the civil war, which affects millions of people's lives directly or indirectly, the problem of refugees and asylum seekers falls into the field of study of many professions. One of these Professional groups is social work. The asylum-seeker crisis is an important area of the social work profession. This study includes the evaluation of the problems experienced by the Syrians who are in the status of "temporary asylum seeker" in Turkey and their applications in terms of social work perspective. While the other regional applications are included in the scope of the study, the study focuses mostly in Istanbul
Evaluatıon of socıal work practıces for Syrıans refugees in “Temporary Protectıon Status” in Istanbul
*Yrd. Doç. Dr. Taner ARTAN, İstanbul Üniversitesi *Arş. Gör. Aylin ARICI, İstanbul Üniversitesi
Keywords: Göç; Mülteci; Sığınmacı; Sosyal Hizmet; Migration; Refugee; Assylum Seeker; Social Work