Aile içi şiddetin akademik başarı ve saldırganlıkla ilişkisi - Öztürk, Hatice Büşra; Ilgar, M. Zeki; Öztürk, Eyüp Ensar (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014)
Bu araştırma, ortaokul 5. sınıf öğrencilerinde aile içi şiddetin, saldırganlığa ve akademik başarıya olan etkisini incelemeye yönelik olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2012-2013 öğretim yılında İstanbul ili, Esenler İlçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı üç resmi ortaokulda 5. sınıfta öğrenim görmekte olan ve tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 299 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, fiziksel şiddet ve ihmal anketi, duygusal şiddet ve ihmal anketi, saldırganlık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, aile içinde şiddete uğrayan öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin daha yüksek olduğu, saldırganlık ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve aile içi şiddete uğrama ile okul başarısında düşme arasında olumlu yönde bir ilişki bulunmuştur.

This study investigates the effects of domestic violence on academic success and aggressiveness in secondary school students.299 students among secondary school, level 5 students who are studying three different state schools in Istanbul, Esenler council, in 2012- 2013 school year, have been selected with random sampling method. Personal information form, physical violence and negligence survey, emotional violence and negligence survey, aggression scale have been conducted. According to findings that obtained from research, students who are offended by domestic violence have higher level of aggressiveness; and there is a relationship between aggressiveness and gender. Furthermore, there is a positive correlation between domestic violence and low academic success
The relation of family violence with aggression and academic achievement
Keywords: Aile içi şiddet; Saldırganlık; Akademik başarı; Domestic Violence; Academic Achievement; Aggressiveness