Selem Akdinin Kamu Yatırımları Finansmanında Kullanılması: Selem Akdi (Para Peşin Mal Veresiye Satış) - Resuloğlu, Muhammet (My University, 2022)
Dünyada kamu yatırımları yapabilmek özel sektörde yatırım yapmak ve bu yatırımları tasarrufa dönüştürmek ve tasarrufları da yatırıma dönüştürmek ortak özelliktir. Tasarruftaki yastık altı ve diğer kayıt dışı kaynakları ekonomiye kazandırmak ve bununla ilgili çalışmalar yapmak ve atıl durumdaki varlıkların ekonomiye çekmek önem arz etmektedir. Kamu yatırımlarının durumu ve Sosyal ekonomik sebepler yastık altı ve diğer kayıt dışı durumdaki varlıkların ekonomiye çekilmesinin en önemli argümanı olan dinin, kültürün ve geleneklerin insanın hayatına katkısı kaçınılmaz olmuştur. İşte dünya ekonomisinde kapitalizmin karşısında ortaya çıkan ancak bir varlık gösteremeyip finans sistemi karşısında insan eksenli insan fıtratına uygun olan İslami finans sistemi de hem dünyada hem de ülkemizde dini hassasiyeti olan ve o doğrultuda yatırım yapmak isteyenleri yatırım yapmaya teşvik etmek için en önemli argümandır. 21 yüzyılda gelişen İslami finansta yeni ürünlerin ve yeni metotların ortaya konması bunlarla ilgili kuralların ve yeni kaidelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İslami hukuk prensiplerine göre faizin yasak olması sebebiyle yeni ürünler ve bu ürünlere ortaya koyan faizsiz finans araçları ve kurumları oluşmaya başlamıştır. Faizsiz finans kurumlarının artması, finans kurumlarını seçen kişilerin İslam’a uygun yeni alternatifler istemesi sonucunda faizsiz finans kurumları sermayeyi kar ve zarar ortaklık anlayışı ile bir araya getirip yeni bir sistem kurmuşlardır. Genel bankalar ekonomi aracı olarak risksiz, faizli (riba) kredi yöntemini kullanırken, İslami finans kurumları Satış(bey), kar- zarar ortaklığı müşareke, (sermaye), mudarebe (emek-sermaye),murabaha ve kiralama ( İcare)’ye yine selem ve istisna gibi yöntemlerini kullanmaktadır. Faizsiz finans (İslami finans) alternatif ürünlerinden biride selemdir. Burada selemin konusunu ve selemin kamu yatırımları köprü otoyol elektrik gibi üretim mallarının selem modeliyle yapılıp uygulamalarına yer verilmiştir.
Keywords: Finansman; Kamu; Selem; İktisat