Öğretmenlerin yanal düşünme eğilimleri ile benimsedikleri sınıf yönetimi stilleri arasındaki ilişki - Aktaş, Feriha Ferhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin yanal düşünme eğilimleri ile sınıf yönetimi stili tercihleri arasındaki ilişkinin belirlenebilmesidir. Eğitim, öğrencide istendik davranışların kazandırma sürecidir. Bu sürecin gerçekleştirmesi için etkin bir sınıf yönetim stili benimsenmeli ve gelişen öğrenci ihtiyaçları için yeni yöntemlerin kullanılması eğitim amacına ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle öğretmenlerin yanal düşünce eğilimlerinin benimsedikleri sınıf yönetim stilleri arasındaki ilişki araştırmamızın amacını oluşturmaktadır. Araştırma yöntemi olarak nicel yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Pendik ilçesinde görevli 6398 öğretmen oluşturmaktadır. Kolay örneklem yöntemi ile araştırmanın örneklemini 300 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu ve Yanal Düşünce Ölçeği ve Sınıf Yönetimi Ölçeği örneklem grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin yanal düşünme eğilimleri orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde öğretmenlerin sınıfı yönetim stili tercihleri de orta düzey olarak belirlenmiştir. Yanal düşünme eğilimi boyutlarından "Beyaz Şapka" boyutu ile Yetkeci sınıf yönetim stili tercihi arasında pozitif doğrusal yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Yanal düşünme eğilimi boyutlarından "Kırmızı Şapka" boyutu ile Yetkeci, İlgisiz sınıf yönetim stili tercihi arasında pozitif doğrusal yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Yanal düşünme eğilimi boyutlarından "Siyah Şapka" boyutu ile Serbest Bırakıcı sınıf yönetim stili tercihi arasında pozitif doğrusal yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Yanal düşünme eğilimi boyutlarından "Sarı Şapka" boyutu ile Yetkeci sınıf yönetim stili tercihi arasında pozitif doğrusal yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Yanal düşünme eğilimi boyutlarından "Yeşil Şapka" boyutu ile Yetkeci sınıf yönetim stili tercihi arasında pozitif doğrusal yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Yanal düşünme stili boyutlarından "Mavi Şapka" boyutu ile sınıf yönetim stilleri arasında bir ilişki tespit edilmiştir.

The aim of this study is to determine the relationship between teachers' lateral thinking tendencies and classroom management style preferences. Education is the process of gaining behaviors in the student. An effective classroom management style for the realization of this process should be adopted and the use of new methods for developing student needs to have an important place in achieving the purpose of education. For this reason, the relationship between the classroom management styles adopted by teachers' lateral thought tendencies are the purpose of our research. The relational survey model, one of the quantitative methods were determined as the research method. The population of the research consists of 6398 teachers working in the Pendik district of Istanbul. The sample of the research consists of 300 teachers using the easy sampling method. The information form developed by the researcher and the Lateral Thinking Scale and Classroom Management Scale were applied to the sample group. The data obtained was analyzed through statistical package programs. As a result of the research; It was determined that teachers' lateral thinking tendencies were at a moderate level. Similarly, teachers' classroom management style preferences were determined as medium level. A positive linear moderate relationship was detected between the "White Hat" dimension, one of the lateral thinking tendency dimensions and the Authoritarian classroom management style preference. A positive linear moderate relationship was detected between the "Red Hat" dimension, one of the lateral thinking tendency dimensions and the Authoritarian, Disinterested classroom management style preference. A moderate positive linear relationship was detected between the "Black Hat" dimension, one of the lateral thinking tendency dimensions and the Laissez-faire classroom management style preference. A positive linear, moderate relationship was detected between the "Yellow Hat" dimension, one of the lateral thinking tendency dimensions and the Authoritarian classroom management style preference. A positive linear, moderate relationship was determined between the "Green Hat" dimension, one of the lateral thinking tendency dimensions and the Authoritarian classroom management style preference has been made. A relationship was determined between the "Blue Hat" dimension, one of the lateral thinking style dimensions and classroom management styles.
Between teachers' lateral thinking tendencies and their classroom management styles
Keywords: Öğretmen; Yanal düşünme; Sınıf yönetimi; Teacher; Lateral thinking; Classroom management