Yenilenmiş Bloom Sınıflandırması ile İlgili Lise Kimya Eğitimi Alanında Yapılan Çalışmaların İncelenmesi - Kırkıç, Kamil Arif; Kırkıç, Kamil Arif (IKSAD Publications, 2024)
Ortaöğretim Kimya Eğitimi alanında Bloom’un yenilenmiş taksonomisini temel alarak yapılan çalışmalar literatürde bulunmaktadır. Alanyazında bulunan Kimya eğitimi ve Yenilenmiş Bloom Sınıflandırması (Taksonomisi) ile yapılmış çalışmaların incelenmesi Ortaöğretim Kimya Öğretim programlarının gelecekte geliştirilmesinde ve yenilenmesinde çalışmaları yapacak kişiler için bir rehber ve kılavuz olabileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı Ortaöğretim Kimya Eğitiminde yenilenmiş Bloom sınıflandırmasını kullanarak yapılan akademik araştırmaların incelenmesidir. Araştırma modeli olarak nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımlarından doküman analizi bu çalışmada kullanılan araştırma modelidir. Bu araştırmada kullanılan çalışma nesnesi amaçlı örnekleme ile seçilmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenen ölçütler çerçevesinde yapılan taramada belirlenen dokümanlar araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Google Akademik ve ulusal tez merkezi olan YÖKTEZ platformundan yapılan aramalar sonucunda Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ve Kimya Öğretim programı ile yapılan çalışmalara ulaşılmıştır. Bu iki veri tabanından “Yenilenmiş Bloom Taksonomisi”, “Yenilenmiş Bloom Sınıflandırması”, “Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ve Kimya Öğretim Programı” “Yenilenmiş Bloom Sınıflandırması ve Kimya Öğretim Programı” anahtar kelimeleri ile arama yapılmıştır. Bu aramalar sonucunda ortaya çıkan Türkiye’de yapılmış çalışmaların özetleri ve araştırma raporlarının tümü incelenmiştir. Belirlenen ölçütler çerçevesinde elde edilen dokümanlar (Bir lisansüstü tez ve beş makale) sistematik şekilde okunup incelenerek yorumlanmıştır. Nitel araştırmalarda verilerin analizine dokümanların (verilerin) düzenlenmesi ve belirlenmiş temalara göre verilerin kodlanması ile devam edilmiştir. Kodlar kategoriler altında toplanmış ve kategoriler de uygun temalar altında gruplanmıştır. Ortaya çıkan tema, kategori ve kodlar dokümanlardan alınan alıntılarla desteklenerek oluşturulan tema, kategori ve kodlar tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sorularının çerçevesinde oluşan temalar ile ilgili olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmacı kodlama sürecindeki geçerliği ve güvenirliği yükseltmek için bağımsız bir uzmandan görüş almıştır. Araştırmacı güvenirliği sağlamak için temaları ve kodları farklı zaman dilimlerinde tekrar incelemiş ve kontrollerini gerçekleştirmiştir. Ortaya çıkan temalar ve kodlar alan uzmanı tarafından tekrar gözden geçirilmiştir. Araştırmacı uzun yıllar kimya öğretmenliği yapmış kimya eğitimi alanında ve eğitim programları öğretim alanında uzmanlaşmış olan bir eğitimcidir. Bloom sınıflandırmasının öğretim sürecinde uygulamalarını ve öğretim programlarının daha etkin kullanılabilmesi için katkılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Yenilenmiş Bloom Sınıflandırması (YBS) ile ilgili olarak Türkiye’de Ortaöğretim Kimya Eğitimi alanında yapılan bilimsel çalışmaların beş tanesi makale bir tanesi ise yüksek lisans tezidir. Çalışmaların büyük çoğunluğunun (%83,3) makale olarak yapılmış olduğu görülmektedir. YBS ile ilgili olarak Türkiye’de Ortaöğretim Kimya Eğitimi alanında yapılan bilimsel çalışmalarının birer tane olmak üzere 2016, 2017 ve 2019 yıllarında bulunduğu görülmektedir. 2018 yılında herhangi bir çalışma olmamasına rağmen 2020 yılında yayınlanmış 3 çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmaların yarısının 2020 yılında (%50,0) yapılmış olduğu görülmektedir. YBS ile ilgili olarak Türkiye’de Ortaöğretim Kimya Eğitimi alanında yapılan bilimsel çalışmaların yıllara göre araştırma türleri olarak makalelerin toplamda %33,33 oranı ile 2020 yılında ve tezlerin de %16,77 oranı ile yine 2020 yılında olduğu görülmektedir. Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ile İlgili Olarak Türkiye’de Ortaöğretim Kimya Eğitimi Alanında Yapılmış Bilimsel Çalışmalarda Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin Bilişsel Süreç ve Bilgi Boyutu ile ilgili ilk tema “Bilişsel Süreç Boyutuna Yönelik Bulgular”, ikinci tema “Bilgi Boyutuna Yönelik Bulgular”, üçüncü tema “İki Boyuta Yönelik Bulgular” ve son tema da “Diğer Bulgular” olarak isimlendirilmiştir.

Studies in the literature are based on the revised Bloom's taxonomy in high school Chemistry Education. Examining the studies on chemistry education and the revised Bloom's taxonomy in the literature can guide those who will work on developing and revising the high school chemistry curriculum in the future. The aim of this study, within this framework, is to examine the academic research conducted using the revised Bloom's taxonomy in high school Chemistry Education. A qualitative research approach was used as the research model. Document analysis, one of the qualitative research approaches, is the research model used in this study. The study object used in this research was selected by purposeful sampling. The documents identified in the screening carried out within the framework of the criteria determined by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods, constituted the research study group. As a result of searches made on Google Scholar and the YÖKTEZ platform, the national thesis center, in collecting data, studies carried out with the Revised Bloom's Taxonomy and Chemistry Curriculum were reached. These two databases were searched with the keywords " Revised Bloom's Classification", "Revised Bloom's Taxonomy", "Revised Bloom's Taxonomy and Chemistry Curriculum", and "Revised Bloom's Classification and Chemistry Curriculum". All summaries and research reports of studies conducted in Türkiye that emerged from these searches were examined. The documents obtained within the framework of the determined criteria (one graduate thesis and five articles) were systematically read, examined, and interpreted. In qualitative research, data analysis continued by arranging documents (data) and coding the data according to determined themes. The codes were collected under categories and grouped under appropriate themes within the categories. The resulting themes, categories, and codes were supported by quotes from the documents, and the created themes, categories, and codes were presented in tables. Descriptive analysis was used regarding the themes formed within the framework of the research questions, as an opinion from an independent expert to increase validity and reliability in the researcher coding process. The researcher re-examined and checked the themes and codes at different periods to ensure reliability. The field expert reviewed the emerging themes and codes. The researcher is an educator who has worked as a chemistry teacher for many years and specializes in chemistry education and teaching curriculum and instruction. It aims to investigate the applications of the revised Bloom's taxonomy in the teaching process and its contributions to the more effective use of the curriculum. Five studies conducted in Türkiye's high school Chemistry Education field regarding the revised Bloom's taxonomy (RBT) are articles, and one is a master's thesis. It is seen that the majority of the studies (83.3%) were conducted as articles. There were studies regarding RBT in the high school Chemistry Education field in Türkiye, one in 2016, one in 2017, and one in 2019. Although there were no studies in 2018, there were 3 studies published in 2020. It is seen that half of the studies were carried out in 2020 (50.0%). Regarding RBT, it is seen that the studies conducted in the field of high school Chemistry Education in Türkiye are articles with a total rate of 33.33% in 2020 and theses with a rate of 16.77% in 2020 as research types by years. Regarding the revised Bloom's taxonomy, in studies conducted in the field of high school Chemistry Education in Türkiye, the Cognitive Process and Knowledge Dimension of the revised Bloom's taxonomy (RBT), the first theme is "Findings on the Cognitive Process Dimension", The second theme is named "Findings Regarding the Knowledge Dimension", the third theme is "Findings Regarding Two Dimensions" and the last theme is named "Other Findings".
A Review of Studies in High School Chemistry Education Related to the Revised Bloom’s Taxonomy
7th International Ankara Multidisciplinary Studies Congress / Editor:Assoc. Prof. Dr. Hasan ŞAHİN -- IKSAD Publications -- ISBN:978-625-8254-40-2 -- 2024.
Keywords: Kimya Eğitimi; Lise Kimya Eğitim Programı; Yenilenmiş Bloom Taksonomisi; Revised Bloom's Taxonomy; Chemistry Education; High School Chemistry Curriculum