Depresyon belirtilerinin ölüm kaygısı, varoluşsal anlam, umutsuzluk ve travmayla başa çıkabilme algısı ile ilişkisi - Alp, Reyyan Aynur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Mevcut çalışma kapsamında depresyonun yordanmasında ölüm kaygısı, varoluşsal anlam, umutsuzluk ve travmayla başa çıkabilme algısının rolü araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemi 18-84 yaş aralığında 408 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların 258’i (%63,2) kadın, 150’si (%36,8) erkektir. Veri toplama amacıyla Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Ölüm Kaygısı Ölçeği, Yaşamda Anlam Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Travma ile Başa Çıkabilme Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle değişkenlerin cinsiyete ve eğitim durumuna göre karşılaştırılması yapılmış ve yaş ile ilişkisine bakılmıştır. Çalışmanın temel amacı doğrultusunda değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesi için korelasyon analizi yapılmış ve ölüm kaygısı, varoluşsal anlam, travmayla başa çıkabilme algısı, umutsuzluk ve depresyon arasında 0,11 ile 0,62 arası korelasyonlar elde edilmiştir. Son olarak, araştırmada yer alan ana değişkenlerin depresyonu yordayıp yordamadığının belirlenmesi için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Modele ilk adımda varoluşsal anlam, ikinci adımda ölüm kaygısı, üçüncü adımda travma ile başa çıkabilme algısı ve dördüncü adımda umutsuzluk alınmıştır. Buna göre ölüm kaygısı, varoluşsal anlam, travmayla başa çıkabilme algısı ve umutsuzluk birlikte depresyonun %40’ını açıklamaktadır. Bireyin varoluşsal çerçevede anlam sahibi olup ölüm kaygısının azlığı ile gelecekte potansiyel olumsuzluklarla baş edebileceğine dair algısının ve umudunun depresyon için koruyucu olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

In the current study, the role of death anxiety, existential meaning, hopelessness and perception of coping with trauma in predicting depression was investigated. The sample of the study consists of 408 people between the ages of 18-84. 258 (63.2%) of the participants were women and 150 (36.8%) were men. Demographic Information Form, Beck Depression Inventory, Death Anxiety Scale, Meaning in Life Scale, Beck Hopelessness Scale and Perception of Coping with Trauma Scale were used for data collection. First of all, the variables were compared according to gender and education level and their relationship with age was examined. In line with the main purpose of the study, correlation analysis was performed to evaluate the relationships between variables, and correlations between 0.11 and 0.62 were obtained between death anxiety, existential meaning, perception of coping with trauma, hopelessness and depression. Finally, a hierarchical regression analysis was conducted to determine whether the main variables predicted depression. The first step of the model includes existential meaning, the second step death anxiety, the third step perception of coping with trauma, and the fourth step hopelessness. Accordingly, existential meaning, death anxiety, perception of coping with trauma and hopelessness together explain 40% of depression. It has been concluded that from an existential framework having meaning and low death anxiety, with a positive perception and hope to be able to cope with potential negativities in the future may be protective against depression.
The relationship of depression symptoms with death anxiety, existential meaning, hopeless and perception of copeing with trauma
Keywords: Depresyon; Ölüm Kaygısı; Varoluşsal Anlam; Umutsuzluk; Travmayla Başa Çıkabilme Algısı; Depression; Death Anxiety; Existential Meaning; Hopelessness; Perception of Coping with Trauma