Katılım finansında robotik süreç otomasyonlarının uygulama alanlarının değerlendirilmesi ve otomasyona tabi tutulan süreçlerin maliyet ve süre açısından verimlilik analizi - Aydın, Ercan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalı, 2020)
4. Sanayi devrimini tetikleyen teknolojiler, üretim kapasitesini artırırken maliyetleri de en aza indirecek şekilde büyümeyi artırmayı hedeflemektedir. Daha az girdiyle daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmek için hammaddenin yanında istihdam ve iş gücünün maliyetleri de büyümenin önünde çözülmesi gereken, yeniden yapılandırılmaya ihtiyaç duyulan bir sorun haline gelmiştir. Rutine dayalı vasıfsız iş gücü dijitalleşmeyle birlikte dönüşmeye başlamış, 4. Sanayi devrimiyle birlikte mevcut iş süreçleri ve iş tanımları mercek altına alınmıştır. Mevcut iş gücü ise daha vasıflı alanlarda istihdam edilmeye başlanmış ve son sanayi devriminin ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri kazanmaya maruz bırakılmıştır. Ortaya çıkan yeni yetkinlikler bazı sektörler için yıkıcı etkilere neden olurken, bazı sektörler için fırsat olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı dijital dönüşümün dinamiklerinden bir tanesi olarak ortaya çıkan robotik süreç otomasyonu hakkında yeni bilgiler sağlanmasıdır. Daha spesifik olarak robotik süreç otomasyonlarının Katılım Bankacılığı Sistemin'deki uygulama alanlarının incelenmiş, süreç otomasyonun kazanımları ölçülmüş ve alışılagelmiş iş yapış şekilleri ile kıyaslanmıştır. Bu kıyaslama ile birlikte robotik otomasyona tabi tutulmuş, daha önceden manuel olarak çalışanlar tarafından yapılan bankacılık süreçlerinin, zaman ve maliyetleri ölçülmüş, sonuçlar karşılaştırılmış ve elde edilen kazanımların sayısallaştırılması hedeflemiştir.

Technologies that trigger the 4th Industrial Revolution aim to increase growth, while increasing production capacity and minimizing costs. In addition to raw materials, the costs of employment and labor have become a problem that needs to be resolved and need restructuring in order to obtain more and higher quality products with less input. The routine unskilled workforce has started to transform with digitalization, and with the 4th Industrial Revolution, existing business processes and job descriptions have been examined. The current workforce has started to be employed in more qualified areas and has been exposed to gaining the competencies required by the last industrial revolution. The emerging new competencies have devastating effects for some sectors and also they are seen as opportunity for others. The aim of this study is to provide new information about robotic process automation, which has emerged as one of the dynamics of digital transformation. More specifically, the application areas of robotic process automations in the Turkish Participation Banking System were examined, the gains of the process automation were measured and compared to the usual ways of doing business. With this comparison, robotic automation has been subjected to the banking processes previously performed by employees, time and costs have been measured, the results have been compared, and the achievements have been made to be digitized.
Evaluation of the fields of automation applications and efficiency analysis of automation based processes in terms of cost and duration
Keywords: Robot; Robotik süreç otomasyonu; Geliştirici; Sanayi devrimi; Robot geliştiricisi; Rutin işlemler; Otomasyon; RPA analisti; Robotic process automation; Work; Industrial revolution; Robot developer; Routine operations; Automation; RPA analyst