Okul Müdürlerinin Kapsayıcı Liderlik Davranışlarının Örgütsel Sinerji Üzerindeki Etkisi - Ari, Mustafa (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin kapsayıcı liderlik davranışlarının örgütsel sinerji üzerindeki etkisini incelemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı 2. döneminde İstanbul İli Başakşehir-Bağcılar-Bayrampaşa-Esenler İlçelerindeki resmi okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan öğretmenlerden kolayda örneklem yöntemi ile seçilen 383 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesi amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Hollander (2008) tarafından geliştirilen Okçu ve Deviren (2020) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Kapsayıcı Liderlik Ölçeği (KLÖ) ile Akpolat ve Levent (2018) tarafından geliştirilen Örgütsel Sinerji Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular okul müdürlerinin kapsayıcı liderlik davranışlarının tanıma ve destek, adalet-iletişim ve eylem boyutlarında yüksek düzeyde, bencillik ve saygısızlık boyutunda düşük düzeyde algılandığını göstermektedir. Örgütsel sinerjiye yönelik algı ise bütün boyutlarda yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Demografik değişkenlere göre bakıldığında kapsayıcı liderlik algısında medeni durum, mesleki kıdem; örgütsel sinerji algısında ise cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenlerinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Kapsayıcı liderlik ile örgütsel sinerjinin bütün alt boyutları arasında korelasyon tespit edilmiş olup yapılan çoklu regresyon analizinden elde edilen bulgular kapsayıcı liderlik davranışlarının örgütsel sinerjiyi yüksek düzeyde yordadığını göstermektedir.

This study was conducted with the relational survey model, one of the quantitative research methods, in order to examine the effect of school principals' inclusive leadership behaviours on organisational synergy according to teachers' views. The study group of the research consists of 383 teachers selected by convenience sampling method from the teachers working in official preschool, primary, secondary and high schools in Başakşehir-Bağcılar-Bayrampaşa-Esenler Districts of Istanbul Province in the second semester of the 2023-2024 academic year. In order to obtain the data, the personal information form developed by the researcher, the Inclusive Leadership Scale (ILS) developed by Hollander (2008) and adapted into Turkish by Okçu and Deviren (2020) and the Organisational Synergy Scale developed by Akpolat and Levent (2018) were used. The findings of the research show that school principals' inclusive leadership behaviours are perceived at high levels in the dimensions of recognition and support, justice-communication and action, and at low levels in the dimensions of selfishness and disrespect. Perception of organisational synergy was found to be high in all dimensions. According to demographic variables, marital status and professional seniority were found to have significant differences in the perception of inclusive leadership, while gender, age and marital status were found to have significant differences in the perception of organisational synergy. A correlation was found between inclusive leadership and all sub-dimensions of organisational synergy and the findings obtained from the multiple regression analysis show that inclusive leadership behaviours predict organisational synergy at a high level.
The Effect of School Principals' Inclusive Leadership Behaviors on Organizational Synergy
Keywords: Kapsayıcı Lider; Örgütsel Sinerji; Öğretmen; Okul Müdürü; Inclusive Leader; Organisational Synergy; Teacher; School Principal