Boşanmış ve evli bireylerin depresyon, internet bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi - Taş, Besra; İme, Yakup; Taş, Besra (Mehmet Dursun Erdem, 2019)
Günümüzde internet bağımlılığı gün geçtikçe artmaktadır. Artan bu internet bağımlılığı bireylerin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. İnternet bağımlılığı sadece ergenlerde değil aynı zamanda yetişkinlerde de problem olarak kendini göstermektedir. Birçok yetişkin streslerini atmak veya boş zamanlarını geçirmek için internette zaman geçirmektedir. Zaman içerisinde mevcut olan durum kontrolsüz kullanımı sonucu internet bağımlığı ile neticelenmektedir. Literatür incelendiğinde internet bağımlılığı ile depresyon arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmektedir. Bireylerin aşırı internet kullanımı sonucu oluşan bağımlılılık bireyleri depresyona kadar sürükleye bilmektedir. Depresyon ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi inceleyen çeşitli araştırmalar olmakla birlikte doğrudan depresyonun ve internet bağımlılığının boşanmış ve evli bireylerdeki seviyelerini inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu sebeble bu çalışma ‘’Boşanmış ve Evli Bireylerin Depresyon ve İnternet Bağımlılığı’’ arasındaki düzeyi incelemeyi hedeflemiştir. Araştırma, İstanbul ili Avcılar, Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesinde yaşayan 189 evli ve 164 boşanmış olmak üzere toplam 353 (%52.4 kadın, %47.6 erkek) katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Örneklemden elde edilen veriler, SPSS.20 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Boşanmış ve evli bireylerin internet bağımlılığı puan ortalamaları incelendiğinde, internet bağımlılığı puan ortalamalarına göre boşanmış bireylerin puan ortalamalarının evli bireylerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde boşanmış bireylerin internet bağımlılığı ve depresyon düzeylerinin evli olanlara göre daha yüksek olduğunu sonucu elde edilmiştir.

Nowadays, internet addiction is increasing day by day. Internet addiction can negatively affect the mental health of individuals. Internet addiction is not only a problem for adolescents but also it manifests itself as a central problem in adults. Many adults spend time on the internet to relieve their stress or spend their free time. Uncontrolled use of the relevant situation over time results in internet addiction. In the literature review it is seen that there is a significant relationship between internet addiction and depression. Excessive internet use may cause to depression. Although there are several studies examining the relationships between depression and internet addiction, there is no research that directly examines the levels of depression and internet addiction in divorced and married individuals. This study aims at revealing the relation on “Depression and Internet Addiction of Divorced and Married Individuals”. The research has been conducted with a total of 353 participants (52.4% female, 47.6% male), 189 married and 164 divorced ones in Avcılar, Beylikdüzü and Esenyurt region of Istanbul province.Percentages, arithmetic means, standard deviations, independent groups t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey multiple comparison test were used in the analysis of the data. When the internet addiction scores of divorced and married individuals were examined, it was revealed that the mean scores of divorced individuals were statistically higher than married individuals compared to the average scores of internet addiction. Thus, considering this result, it has been concluded that divorced individuals have higher levels of internet addiction and depression than the married ones.
THE INVESTIGATION OF DEPRESSION AND INTERNET ADDICTION LEVELS OF DIVORCED AND MARRIED INDIVIDUALS
Keywords: Boşanmış bireyler; Evli bireyler; Depresyon; İnternet bağımlılığı; Divorced individuals; Married individuals; Depression; Internet addiction