Yetişkin bireylerin sosyal medya kullanımı ve maneviyat arasındaki ilişkinin incelenmesi - Hekimoğlu, Meryem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı yetişkin bireylerin sosyal medya kullanımı ve maneviyat arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bunun yanında yetişkin bireylerin sosyal medya kullanımı ve maneviyat düzeylerinin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Nicel nitelikteki bu çalışma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 25-40 yaş aralığındaki bireylerden uygun örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 474 sosyal medya kullanıcısı oluşturmaktadır. Çalışmada demografik sorular, Sosyal Medya Kullanım Ölçeği ve Maneviyat Ölçeğini içeren bir anket formu kullanılarak birincil veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS v28 yazılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyal medya kullanımı ve maneviyat düzeylerinin demografik özelliklerine incelenmesinde Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Sosyal medya kullanımı ve maneviyat arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda erkek ve 25-29 yaş arasındaki katılımcıların sosyal medya kullanımlarının, kadın ve 35 yaş üstü katılımcıların ise maneviyat düzeylerinin diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, sosyal medya kullanımı ile maneviyat arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

The main purpose of this study is to examine the relationship between the use of social media by adults and spirituality. In addition, it was also aimed to examine whether the social media usage and spirituality levels of adult individuals differ according to their demographic characteristics. This quantitative study was conducted in relational screening model. The sample of the study consists of a total of 474 social media users selected by convenient sampling method among individuals aged 25-40. In the study, primary data was collected by using a questionnaire including demographic questions, Social Media Usage Scale and Spirituality Scale. The analysis of the obtained data was carried out with SPSS v28 software. Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were used to examine the participants' social media use and spirituality levels by their demographic characteristics. The relationship between social media use and spirituality was examined by Spearman correlation analysis. As a result of the study, it was determined that the social media use of male and 25-29 aged participants, and the spirituality levels of female and over 35 aged participants were significantly higher than the other groups. In addition, it was determined that there was a negative and significant relationship between social media use and spirituality.
Examination of the relationship between social media use and spirituality of adult individuals
Keywords: Sosyal Medya; Dijitalleşme; Maneviyat; Social Media; Digitization; Spirituality