تقييم الاستقرار المالي للبنوك الإسلامية باستخدام النسب المالية: حالة تركيا والإمارات العربية المتحدة - Swayeb, Mohamed Yousef Mohamed (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, sermaye yeterliliği, karlılık ve likidite gibi temel finansal oranları analiz etmek için bir dizi matematiksel denklem kullanarak Türkiye ve BAE'deki İslami bankaların finansal istikrarını değerlendirmeyi amaçladı. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için tanımlayıcı ve analitik yaklaşıma güvenilmiştir. Sonuçlar, Kuveyt Türk Bankası'nın çalışma örneğindeki diğer Türk bankalarıyla karşılaştırıldığında iyi bir finansal istikrara sahip olduğunu, Emirlik İslam Bankası'nın ise diğer Emirlik bankalarıyla karşılaştırıldığında iyi bir finansal istikrara sahip olduğunu gösteriyor ki, bunu açıkça görüyoruz. Kuveyt Türk Bank'ın mülkiyet hakları göstergelerinde Emirates İslam Bankası'ndan, Kuveyt Türk Bankası'nın ise kârlılık göstergelerinde Dubai İslam Bankası'ndan daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Ayrıca, çalışmanın örneklemi olan BAE'de faaliyet gösteren İslami bankalar arasında en yüksek göstergeler olan likidite göstergeleri açısından Mashreq İslam Bankası'ndan daha iyi performans gösterdi. Çalışma aynı zamanda bu Türk ve Emirlik bankalarının kısa vadeli yükümlülüklerini verimli bir şekilde karşılayabilme yeteneklerini doğrulayan kabul edilebilir likidite oranlarını koruduklarını da gösterdi. Çalışma aynı zamanda Türk İslami bankalarının Emirlik İslami bankalarından daha yüksek düzeyde finansal istikrara ulaştığını da doğruluyor. Çalışma, Türk bankaları Al Baraka Katılım Bankası ve Katılımcı Vakıf'a sermaye yeterliliği göstergelerini iyileştirmelerinin yanı sıra Al Baraka Katılım Bankası'nın getiri oranlarını iyileştirmelerini, Mashreq İslam Bankası ve Dubai İslam Bankası'na ise sahiplik çarpanlarını ve nakit getiri oranlarını iyileştirmelerini tavsiye etti. Dubai İslam Bankası'ndaki bakiye oranı.

This study aimed to evaluate the financial stability of Islamic banks in Turkey and the UAE, using a set of mathematical equations to analyze key financial ratios such as capital adequacy, profitability, and liquidity. To achieve the objectives of the study, it relied on the descriptive and analytical approach. The results show that Kuveyt Turk Bank enjoyed good financial stability compared to the rest of the other Turkish banks in the study sample, while the Emirati Islamic Bank enjoyed good financial stability compared to the rest of the other Emirati banks, as it became clear to us that Kuveyt Turk Bank outperformed its counterpart in property rights indicators. Emirates Islamic Bank, and Kuveyt Turk Bank outperformed Dubai Islamic Bank in profitability indicators. It also outperformed Mashreq Islamic Bank in terms of liquidity indicators, which were the highest indicators among those Islamic banks operating in the UAE, the study sample. The study also showed that these Turkish and Emirati banks maintain acceptable liquidity ratios that confirm their ability to meet short-term obligations efficiently. The study also confirms that Turkish Islamic banks achieve a higher level of financial stability than Emirati Islamic banks. The study recommended the Turkish banks Al Baraka Participatory Bank and the Participatory Waqf to improve their capital adequacy indicators as well as improve the return rates at Al Baraka Participatory Bank, and recommended Mashreq Islamic Bank and Dubai Islamic Bank to improve their ownership multiplier and the cash balance ratio at Dubai Islamic Bank.
İslami Bankaların Finansal İstikrarının Finansal Oranlar Kullanılarak Değerlendirilmesi: Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri Örneği
Keywords: Finansal İstikrar; İslami Bankalar; Türkiye; BAE; Finansal Analiz; Financial Stability; Islamic Banks; UAE; Financial Analysis; الإستقرار المالي; المصارف الإسلامية; تركيا; الإمارات; التحليل المالي