İngiliz Basınında Ayasofya (1918-1923) - Tok, Abdullah; Öztürk Genç, Burcu; Tok, Abdullah (Academy Global Publishing House, 2024)
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle Osmanlı Devleti'nin başkenti haline gelen İstanbul, zamanla tarihsel cazibesini artırarak 18. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa'nın en büyük metropollerinden biri olmuştur. 19. ve 20. yüzyıllarda, Avrupa devletlerinin sömürgecilik yarışına girmesiyle Osmanlı toprakları da bu güçler için bir hedef haline gelmiş, I. Dünya Savaşı sonrasında ise Osmanlı Devleti ciddi zorluklarla karşılaşmıştır. 1918 yılında ateşkes ilan edilmesine rağmen, İstanbul İngilizler tarafından işgal edilmiş ve bu işgal 1923 yılına kadar devam etmiştir. Avrupa'nın ilk Hristiyan başkenti İstanbul'un önemli sembollerinden biri olan Ayasofya, 15 asır boyunca Hristiyanlığın da simgelerinden biri olmuştur. Şehrin fethine müteakip Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya, Hristiyan Batı dünyasında acı bir hatıra olarak kalmıştır. İstanbul'un Birinci Dünya Savaşı sonrası işgali sırasında Ayasofya'nın durumu ise büyük bir önem arz etmiş, Hristiyan Batı, Ayasofya'nın geleceği hakkında ciddi tartışmalar yürütmüştür. İstanbul'un işgal döneminde Ayasofya, İngiltere'nin önde gelen gazeteleri olan The Times, The Observer ve The Manchester Guardian gibi basın organlarında geniş yer bulmuş ve bu çalışma, 1918-1923 yılları arasında İngiliz basınında Ayasofya hakkında yazılanları incelemeyi amaçlamaktadır.
Ege 12th International Conference on Social Sciences / Editor:Prof. Dr. Dwi Solisworo -- Academy Global Publishing House -- ISBN: 978-625-5962-08-9 -- 2024.
Keywords: Ayasofya; İstanbul; İşgal; İngiliz Basını