Marka ve reklamın bilinirlik üzerinde etkisi Katılım bankaları üzerine bir çalışma - Çakır, Betül (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, 2014)
Katılım bankalarının vizyonu faizsizlik prensibi ilkesinde ticaret yapmaktır. Bu prensibi uygularken bir yandan kar elde etmek, diğer yandan da büyümek için çaba göstermektedirler. Modern açıdan incelendiğinde katılım bankalarının uzun bir geçmişi olsa da ülkemizde doğusu, harekete geçmesi Dünya'daki Katılım Bankacılığı'nın gelişim seyrine denk gelmektedir. Bu sebeple kendini geliştirmekte ve yoğun rekabet ortamında olan Katılım Bankaları, her finansal kuruluşun büyüme aşamasında ihtiyacı olan rakiplerinden farklılaşacak, müşterilerinin gözünde anlamlaşarak bilinirlik sağlayacak marka imajı oluşturmak zorundadır. Marka imajını oluştururken de en büyük destekçisi olan reklam faaliyetlerini ön plana çıkarmalıdır. Bu çalışmam da Katılım Bankaları'nın Ülkemiz Finans sektörü içinde ne kadar bilinilir olduğu ve bilinirliği sağlama yolunda marka ismi oluştururken nasıl reklam faaliyetleri izlemesi gerektiği hususu üzerinde durulmaktadır. Çalışma 4 Bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm de markanın tanımı ve bilinirlik kavramlarından, İkinci bölümde reklam'ın tanımı günümüze uzanışı, fonksiyonları ve marka bilinirliğini sağlamadaki etkilerinden bahsedilmektedir. Üçüncü bölüm de de Katılım Bankalarının tanımı, Ülkemizde Bankacılık sektörü içindeki payı, Finans sektörünün Sosyal medyadaki yeri ve Katılım Bankaları'nın Finans sektörü içindeki payı üzerinde durulmaktadır. Son Bölüm olan 4.bölümde de Marka ve Reklamın bilinirliğinin tespit edilmesi amaçlı düzenlenen anket çalışmasının verilerinin analizi ve yorumlanması çalışması yapılmıştır. Çalışmanın istatiksel analizlerinde SPSS Statics 20 paket programı kullanılmıştır.

The vision of Participation Banks in our country does business in the principle of interest-free. While executing this principle, they try to make profits as well as to increase in size. Though the partipication banks in our country have a long history when analysed modernly, the start –up of these banks coincides with the growth of Partipicatin Banking worldwide. That's why,the Partipication Banks,which are developing themselves and are in the fierce competition ,will differentiate from their rivals that each financial institution needs and will have to create a brand image that can ensure recognition for customers. While creating a brand image, advertisemet activities, the most important supporter, must come to the forefront. In my study, the issues the recognition of Partipication Banks in our country and following advertisement activities while creating a brand name in the process of ensuring recognition will be emphasized. The study consist of 4 parts. The first part includes the definitions of brand name and awereness concept. The second par mentions about the definition of adversiting, its history, it's functions and effects on providing the awareness for the brand name. The third part dwells on the definition of partipicatiom banks and the portion of partipication banks in the banking sector in our country. In the fourth part, the last part, a study consisting of the data analysis of questionnaire which aims to determine the awareness of brand name and adversiting and a study consisting of interpretition of the survey are available. The statics 20 packaged software have been used to make the statistical analysis of the study.
The effect of brand name and commercials on recognition A study on partipication banks
Reklam -- Reklam Tanımı -- Reklamın Geçmişi ve Günümüze Uzanan Yolculuğu -- Reklamın Fonksiyonları -- Reklamın Marka Bilinirliğini Sağlayan Unsurları