Okul yöneticilerinin sosyal medya kullanımı ile okul imajı arasındaki ilişki - Ateş, Alper (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada okul yöneticilerinin sosyal medya kullanımı ile okul imajı arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Beylikdüzü, Eyüpsultan ve Gaziosmanpaşa ilçesinde görev yapmakta olan 267 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Yapılan bu araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Gioia ve Thomas (1996) tarafından geliştirilen ve Şahin (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan "Örgütsel İmaj Ölçeği" ile Deniz ve Tutgun Ünal (2019) tarafından geliştirilen "Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği" kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen basıklık ve çarpıklık değerlerinin -1,5 ile +1,5 arasında olmasından dolayı normal dağılım gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. İki ölçek arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla ise korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde süreklilik alt faktörü ile örgütsel imaj arasında zayıf düzeyde ve pozitif yönlü ilişki olduğu; yetkinlik alt faktörü ile örgütsel imaj arasında zayıf düzeyde ve pozitif yönlü ilişki olduğu; sosyal medya puanı ile örgütsel imaj puanı arasında ise zayıf düzeyde ve pozitif yönlü ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, it was aimed to determine the relationship between school administrators' use of social media and school image. The sample of the research consists of 267 school administrators working in Beylükdüzü, Eyüpsultan and Gaziosmanpaşa districts of Istanbul in the 2020-2021 academic year. Relational survey model, one of the research methods, was used. In this study, the personel information form developed by the researcher, the "Organizational Image Scale" developed by Gioia and Thomas (1996) and adapted to Turkish by Şahin (2014), and the "Social Media Usage Scale" developed by Deniz and Tutgun Ünal (2019) were used. SPSS 26 package program was used in the analysis of the collected data. Since the kurtosis and skewness values obtained from the scales were between -1.5 and +1.5, it was concluded that they showed a normal distribution. The t-test and ANOVA test were used to analyze the variation of the scale score according to demographic characteristics. Correlation analysis was performed to determine whether there was a relationship between the two scales. When the results of the study were examined, it was found that there was a weak and positive relationship between the continuity score and the organizational image score; It was found that there was a weak and positive relationship between the competence score and the organizational image score; It was concluded that there is a weak and positive relationship between the social media score and the organizational image score.
The relationship between school managers' social media use and school image
Keywords: Sosyal medya; İmaj; Örgütsel imaj; Okul imajı; Eğitim yöneticisi; Social media; İmage; Organizational image; School image; Education manager