Türkiye’de sosyal medyanin vergilendiril(eme)mesi ve çözüm önerileri: Google, Facebook, Twitter örneği - Kaplanhan, Fatih (Polis Akademisi Başkanlığı, 2016)
İnternet teknolojisindeki hızlı gelişimin getirdiği avantajların yanında dezavantajlar da mevcuttur. Kısa süre içerisinde internet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler; ticaret, kamu hizmeti, eğitim, eğlence, istihbarat ve savunma gibi farklı birçok alanın yapı taşlarını ve dinamiklerini değiştirmektedir. Hizmetlerin internet platformuna taşınması birçok kolaylık sağlamıştır. Ancak ilgili mevzuatların bu teknolojik gelişimin gerisinde kalması ve dünyada henüz kurumsallaşmış bir hukuk teamülü olmaması büyük sorunlara neden olmaktadır. Sınırları, kuralları ve hukuku olgunlaşmamış dijital dünyada söz konusu sorunlara; “Ülke Egemenliği” ve buna bağlı olarak “Vergilendirme Yetkisi “ örnek verilebilir. Bu makalenin temel amaçlarından biri; Türkiye’nin internet platformundaki vergi kaybını hesaplamaya çalışarak, öneriler sunmaktır.

Along with the advantages of rapid development in internet technology there are also disadvantages. Rapid developments in internet technology in a short period of time change the milestones and dynamics of a lot of different areas such as commerce, public service, education, entertainment, intelligence and defense. The removal of the services to Internet has provided many conveniences. However, lack of relevant legislation behind technological development and the lack of an institutionalized legal precedent in the world causes major problems. An example of these problems is “Tax-Raising Power” in accordance with “Country Sovereignty”, in connection with sovereignty in a digital world which does not possess matured boundaries, rules or law. One of the main purposes of this article is to present suggestions upon estimated calculation of tax evasion in Turkey on the Internet platform.
Untaxed Social Media in Turkey and Solution Proposals: Case of Google, Facebook, Twitter
* Yrd. Doç. Dr., İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi
Keywords: Sosyal medya; Vergilendirme; Türk vergi sistemi; Vergi kaybı; Social media; Taxation; Turkish taxation system; Tax evasion