زواج المسلمين بغيرهم وآثاره الشرعية والأخلاقية والاجتماعية"حالة مسلمي الأويغور نموذجا" - İslam, Fatime (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
İslam, insanların İslami kurallara göre yaşamaları, dünya ve ahirette mutluluğuna kavuşmaları için barışçıl ve ahlaklı bir toplum inşa etmeyi şeriatın temel amaçlarından biri haline getirmiştir. Bunun takva ve ahlaklı mutlu bir aile kurmanın ilk adımı olduğu Kuran ayetlerinde ve hadislerde belirtilmiştir. Allah Resulü bize şöyle tavsiye etmiştir "dindar olanı seç, Allah bereket versin". İnsan dünyasının karmaşıklığı ve değişen yaşam, çalışma, eğitim koşulları ve savaş kargaşası vd. nedenlerle Müslümanlar ülkelerini terk ederek Batı ülkelerine sığınıyorlar. Gayrimüslim ülkelerde Müslüman azınlığın mevcut olması ya da farklı nedenlerle farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşaması, örneğin, İslam ümmetinin bir parçası olan Doğu Türkistan'daki Uygur Müslümanlarının kafir Çin hükümeti tarafından koloni edilmesi gibi, bunların sonucu olarak, Müslüman bir erkeğin Müslüman olmayan bir kadınla veya Müslüman bir kadının Müslüman olmayan bir erkekle evlendiği veya Müslüman kızların kafir Çinlilerle evlenmeye zorlandığı durumlar ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda, dinler arası evliliklerin toplum, aile ve çocukların yetiştirilmesi üzerinde çeşitli etkilerinin yanı sıra dini, sosyal ve ahlaki etkilerin de görüleceği kesindir. Doğu Türkistan'da ölüm tehditleri nedeniyle Uygur kadınlarının Çinli erkeklerle zorla evlendirilmeleri ve bu Müslüman kadınların Çinli erkeklerden çocuk sahibi olmaları günümüzde en çok tartışılan konulardan biri haline geldi. Bu nedenle "Müslümanların gayrimüslimlerle evliliği ve bunun şer'i, ahlaki ve sosyal etkileri" konusunu araştırmayı düşündüm. Bu konudaki araştırmalarımı şer'i hükümler, şer'i deliller ve fakihlerin çeşitli görüşleriyle sunuyorum, Allah hepimizi doğruya iletsin ve doğruyu en iyi Allah bilir! Benim başarım ancak Allah'a aittir, Allah bize yeter ve O en iyi vekildir!

Islam has made it one of the basic purposes of Sharia to build a peaceful and moral society so that people can live according to Islamic rules and achieve their happiness in this world and the hereafter. And the fact that this is the first step in building a happy family with piety and morals is mentioned in the verses of the Qur'an and hadiths, and the Messenger of God has advices us: "Then choose the one who is religiously committed, you will be lucky ". Because of the complexity of the human world, and changing living, working and studying conditions, Muslims left their countries and sought refuge in Western countries due to the turmoil of war, either the presence of a Muslim minority in non-Muslim countries, or people of different religions coexisting for different reasons, such as the colonization of Uyghur Muslims in East Turkestan which is part of of the Muslim nation by the infidel Chinese government, and as a result, there are cases where a Muslim man marries a non-Muslim woman or a Muslim woman marries a non-Muslim, or as Muslim girls are forced to marry infidel Chinese. At the same time, interfaith marriages can have diverse effects on society, the family, and the upbringing of children . It has religious, social and moral influences. Forced marriage of Uyghur women in East Turkestan in the wake of death threats, and the birth of children from these Muslim and Chinese women has become one of the most discussed issues today. With this, I thought of researching the topic of "marriage of a Muslims to others and its legal moral and socıal effects. The case of Uyghur Muslims as an example" I present my research on these issues and legal rulings and the evidence for them, and the various opinions of the jurists in this letter, may God guide us all to the truth and God knows best what is right! And my success is only by God, God is sufficient for us and he is the best agent!
Müslümanların Gayrimüslimlerle Evliliği ve Bunun Şer’î, Ahlaki ve Sosyal Etkileri: Uygur Müslümanlarının Durumu Örneğinde
Marriage of Muslims to Non-Muslims and Its Legal, Moral, and Social Effects: The Case of Uyghur Muslims
Keywords: زواج; مقاصد-آاثر; األخالق; اجتماعي; الزواج القسري; Evlilik; Etkiler; Ahlaki; Sosyal; Millet; Zorunlu evlilik; Marriage; Intentions; Effects; Morals; Social; Nation; Forced marriage