Genç yetişkin bireylerde internet bağımlılığı sosyal uyum ve mutluluk düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişkiler - Uygur, Yasemin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2020)
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkin bireylerin internet bağımlılığı, sosyal uyum ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da 2019-2020 yılı içerisinde İstanbul ilinin çeşitli bölgelerinde hayatını devam ettiren, öğrenimine devam eden ve mesleğini sürdüren 531 birey oluşturmaktadır. Araştırmada internet bağımlılığı, sosyal uyum ve mutluluk değişkenleri arasındaki ilişkinin sınanması amacıyla yapısal eşitlik modellemesi analizi yapılmıştır. Yapısal eşitlik modeli analizi AMOS 19 programı ile yapılmıştır. Araştırmada gerekli verilerin toplanması için, Kişisel Bilgi Formu, genç yetişkin bireylerininternet bağımlılık düzeylerini belirlemek için, "Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu Ölçeği,,mutluluk düzeylerini ölçmek için „Oxsford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu‟ ve sosyal uyum düzeylerini ölçmek için de „Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği SUKDÖ‟ kullanılmıştır. Toplanan verilerin yüzde ve frekans hesapları SPSS 18 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, genç yetişkinlerin sosyal uyumları ile internet bağımlılıkları arasında negatif yönde doğrusal ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir..Bir başka ifadeye göre elde edilmiş olan sonuçlar doğrultusunda, genç yetişkinlerin sosyal uyumlarıarttıkça internet bağımlılıklarının azalacağını göstermektedir. Ayrıca test edilen modelde mutluluk değişkenine etki eden değişkenin sosyal uyum olduğu görülmüştür. Genç yetişkinlerin sosyal uyum ile mutlulukları arasındaki yordayıcı ilişkiler incelendiğinde, pozitif yönlü doğrusal ve anlamlı bir ilişkinin var olduğu görülmektedir. Bir başka ifadeye göre elde edilen sonuçlar, genç yetişkinlerin sosyal uyumları arttıkça mutluluk düzeylerinin arttığını göstermektedir. Ulaşılan bulgular ışığında araştırılan çalışmanın öneriler kısmı geliştirilmiştir.

The aim of this research is to examine the relationships between internet addiction, social cohesion and happiness levels of young adult individuals. The working group of the research consists of 531 individuals who have continued their life, continued their education and continued their profession in various parts of Istanbul province in the Year 2019-2020 in Istanbul. In the study, structural equality modeling analysis was performed to test the relationship between internet addiction, social cohesion and happiness variables. Structural equality model analysis was conducted with Amos 19 program. In order to gather the necessary data, the Personal Data Form was used to determine the internet dependency levels of young adult individuals, the "young internet addiction Test Short Form scale", the" Oxsford Happiness Scale short form "to measure happiness levels, and the" social adjustment Self-Assessment Scale SUKDÖ " to measure social adjustment levels. The percentage and frequency calculations of the collected data were performed with SPSS 18 package program. According to the findings from the study, a negatively linear and meaningful relationship between the social adaptations of young adults and their internet addictions has been identified.. In other words, the results show that internet addictions will decrease as young adults ' social cohesion increases. Also in the tested model, it was observed that the variable acting on the happiness variable was social harmony. When the Predictor relationships between social harmony and happiness of young adults are examined, it is observed that a positive linear and meaningful relationship exists. The results, according to another statement, show that happiness levels increase as young adults ' social cohesion increases. In the light of the findings, the recommendations of the study were developed.
Internet addiction in young adult individuals predictoe relationships between social adjustment and happiness levels
Keywords: İnternet bağımlılığı; Sosyal uyum; Mutluluk; Internet addiction; Social cohesion; Happiness