Okul yöneticilerinin teknolojik liderlik rollerininin yordanmasında okul ikliminin etkileri - Erdoğdu, M. Yüksel; Umurkan, Fatma; Erdogdu, Mustafa Yüksel (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014)
Bu araştırmanın temel amacı; “Okul Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Rollerinin Yordanmasında Okul İkliminin Etkilerini” ortaya koymaktır. Bu nedenle bu araştırma betimsel ilişkisel modelde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul Küçükçekmece İlçesinde bulunan tüm okullardır. Araştırmanın verileri random olarak seçilen 10 okuldan araştırmaya gönüllü olarak katılan 375 öğretmenden elde edilmiştir. Araştırmada “Teknolojik Liderlik Rolleri Ölçeği” ile “Okul İklimi Betimleme Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Çoklu Regresyon Analizi, T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul iklimi ve alt ölçeklerinin teknolojik liderlik rolleri üzerindeki önem sırası; yakından kontrol, destekleme, mesleki dayanışma, samimiyet ve ilgisiz davranışlardır. Özel okullarda çalışan ve bilgi teknolojileri konusunda daha önceden eğitim almayan öğretmenler okul idarecilerini teknolojik liderlik açısından daha başarılı algılamaktadırlar. Ayrıca okuldaki öğretmen sayısı arttıkça ve genel olarak okul yöneticinin yaş düzeyi azaldıkça okul yöneticileri teknolojik liderlik açısından daha başarılı algılanmaktadırlar. Sonuç olarak, okul ikliminin sağlıklı olması öğretmenlerin, okul idarecilerinin teknolojik liderlik özelliğine dönük algılarını olumlu yönde etkilemektedir.

The main objective of this study is to present “The Effects of School Climate on Predicting the Principals’ Technological Leadership Roles”. Therefore, this study has been practiced in descriptive correlational survey design. The population of this study is all schools in Küçükçekmece, İstanbul. The data to the study has been gathered from 10 schools chosen randomly and from 375 teachers who took part in it willingly. “Technological Leadership Roles Scale” and “Descriptive School Climate Scale” have been used in the study. Multiple Regression Analysis, T-test and One-Way Analysis of Variance have been used in data analysis. According to the data obtained, the order of importance of school climate and its sub-scales on technological leadership roles is as follows: close control, support, professional solidarity, sincerity and off-task behaviors. The teachers who worked at private schools and did not get education on information technologies before perceive their principals as more successful in terms of technological leadership. Moreover, principals are regarded as more successful in terms of technological leadership as the number of teachers in a school increases and as the principals get younger. As a result, a healthy school climate affects teachers’ perception of their principals’ technological leadership positively.
The effects of school climate on predicting the principals’ technological leadership roles
Keywords: Liderlik; teknolojik liderlik; Okul iklimi; Leadership; Technological leadership; School climate