Katılım bankacılığında mevduat sigortacılığı: Türkiye’de faizsiz katılım fonu sigortacılığı üzerine kapsamlı bir inceleme ve model önerisi - Çetin, Abdurrahman; Kartal, Mustafa Tevfik (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2019)
Mevduat sigortacılığı, bankacılıkta tasarrufların korunması açısından önemli hususlardan birisidir. Halen mevcut düzenlemelere göre, 100.000 TL olan tasarruf mevduatı sigortası ile gerçek kişi mevduat sahiplerinin korunması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, uygulanan mevduat sigortacılığı yapısı faizsiz bankacılık ilkelerine göre şekillendirilmiş değildir. Katılım bankacılığının büyümesi için atılacak adımlar katılım bankacılığı ekosistemi yaklaşımı çerçevesinde ele alınmalı ve baştan sona kadar faizsiz bankacılık ilkelerine göre şekillendirilmelidir. Dolayısıyla, Türkiye’de mevduat sigortacılığı uygulamasının katılım bankacılığı açısından incelenmesi amacı ile bu çalışma hazırlanmıştır. Konu faizsiz bankacılık ilkeleri, merkez bankacılığı ve mevduat sigortacılığı açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda, katılım ve mevduat bankalarının prim havuzlarının ayrılması ve katılım bankalarının ödedikleri sigorta primlerinin faizsiz finansal araçlarda değerlendirilmesi önerilmiştir. Ayrıca çalışmada katılım fonu sigortacılığı (faizsiz mevduat sigortacılığı) ile ilgili önemli hususlara yer verilmiştir. Çalışmada önerilen modelin uygulanması ile birlikte, katılım bankacılığında mevduat sigortacılığı uygulamaları faizsiz bankacılık ilkeleri ile uyumlu hale getirilmiş olacaktır

Deposit insurance is one of the most important issues for protection of savings in banking. According to current regulations only 100.000 TL is protected for real deposit holders. However, deposit insurance mechanism in practice is not structured according to interest-free banking principles. Actions should be deal with the framework of participation banking ecosystem approach in order for growth of participation banking and activities from beginning to end should be formed according to interest-free banking principles. Therefore, this study is prepared with the aim of examining deposit insurance practices in terms of participation banking in Turkey. The subject is examined from the perspectives of interest-free banking principles, central banking and deposit insurance. As a result of the study, separation of premium pools of deposit banks and participation banks and investing insurance premiums paid by participation banks in sharia compliance financial instruments are recommended. Also, important issues regarding participation fund (interest-free deposit) insurance are shared in the study. With the implementation of model proposed in the study, deposit insurance practices in participation banking will be compliant with interest-free banking principles.
Deposit insurance in participation banking: a comprehensive examination upon interest-free participation fund insurance in Turkey and model proposal
JEL Classification: E44, E51, G21, G28, K23. * Abdurrahman ÇETİN, Banking Regulation and Supervison of Agency, Turkey. * Mustafa Tevfik KARTAL, Borsa Istanbul, Turkey.
Keywords: Faizsiz bankacılık; Katılım bankacılığı; Katılım fonu sigortacılığı; Türkiye; Interest-free banking; Participation banking; Participation fund insurance; Turkey