Türkçe Eğitimi Alanında Yapılmış Doktora Tezlerinin Sistematik Analizi (1995–2025) - Can, Dila; Sallabaş, Muhammed Eyyüp; Can, Dila (My University, 2025)
Ana dili olarak Türkçe eğitimi, bireylerin dil yoluyla kendilerini ifade etme, algılama ve bilişsel kapasitelerini geliştirmede temel bir rol oynamaktadır. Anlama becerileri arasında dinleme/izleme ve konuşma, anlatma becerileri arasında okuma ve yazma becerileri, Türkçe eğitimde bireylerin ana dilini geliştirmeleri için temel bileşenleri oluşturmaktadır. Okuma, dinleme/izleme, konuşma ve yazma becerisi türleri, temel dil becerileri çatısı altında araştırılmakta ve öğretilmektedir. Temel dil becerilerinin geliştirilmesi sürecinde, sistematik ve bilimsel araştırmalara dayalı bir öğretim yapılması için müfredatın, ders kitaplarının ve öğretim becerilerinin niteliği önemli bir yer tutmaktadır (Ungan ve Demir, 2021). Türkçenin eğitimi ve öğretimi sürecindeki hem kuramsal ve teorik araştırmalar hem de deneysel ve uygulamalı çalışmalar, bu alanın niteliğini artırmak ve eksiklerini gidermek için önemli olduğu gibi güncel sorunlara yanıt vermek ve yeni gelişmelere uyumlu bir sistem hazırlamak için de büyük önem taşımaktadır.
Edebiyat, Dil ve Eğitim Araştırmaları Sempozyumu / Editörler:Prof. Dr. Ömer Solak, Erkam Küçük -- ISBN: 978-625-93463-0-4 -- 2025 -- Ankara.