Duygu Şekillendirme ile Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Yolcu, Mehlika Merve (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Çalışmanın amacı Duygu Şekillendirme Ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması ve psikolojik iyi oluş ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma modellerinden korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 270’i (%44) kadın ve 344’ü (%56) erkek olmak üzere toplam 614 yetişkinden oluşmaktadır. Katılımcılara demografi bilgi formu, Duygu Şekillendirme Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği uygulanacaktır. Bu ölçeklerle birlikte Duygu Şekillendirme Ölçeğinin benzer ölçek geçerliliğini sağlamak amacıyla Olumlu ve Olumsuz Ruminasyon Ölçeği, A-Duygusal Öz Farkındalık Ölçeği-10 kullanılmıştır. Değişkenler arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda dağılım normal olduğundan t testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Türkçe çevirisi yapılan ölçeğin yapı geçerliliğine uygunluğunu test etmek için Kaiser-Meyer Olkin (KMO) ile Bartlett testleri yapılmış ve ölçek maddelerinin yapı geçerliliğine uygun olduğu gözlenmiştir. Ayrıca Duygu Şekillendirme ve Psikolojik İyi Oluş değişkenlerinin gelir düzeyi ve yaşa göre farklılaştığı bulunmuştur. Psikolojik iyi oluş ile duygu şekillendirme arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu ve duygu şekillendirmenin pozitif iyi oluşu %26 düzeyinde yordadığı tespit edilmiştir.

The aim of the study is to adapt the Emotion Crafting Scale to Turkish culture and to examine its relationship with psychological well-being. In this study, correlation method, one of the quantitative research models, was used. The participants of the study consisted of 614 adults, 270 (44%) female and 344 (56%) male. Demographic Information Form, Emotion Crafting Scale, Psychological Well-Being Scale will be applied to the participants. In addition to these scales, the Positive and Negative Rumination Scale and the Emotional Self-Awareness Scale-10 were used to ensure the similar scale validity of the Emotion Crafting Scale. In order to reveal the difference between the variables, t test was used for pairwise comparisons since the distribution was normal, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for the comparison of more than two variable groups. Kaiser-Meyer Olkin (KMO) and Bartlett's tests were conducted to test the construct validity of the Turkish translated scale and it was observed that the scale items were suitable for construct validity. It was also found that Emotion Crafting and Psychological Well-Being variables differed according to income level and age. It was found that there was a positive significant relationship between psychological well-being and emotion crafting and emotion crafting predicted positive well-being at a level of 26%.
Examining the Relationship Between Emotion Crafting and Psychological Well-Being
Keywords: Duygu Şekillendirme; Psikolojik İyi Oluş; Ölçek Adaptasyonu; Emotion Crafting; Psychological Well-Being; Scale Adaptation