Kripto Paranın Hukuki Düzenlemesi - Turan, Olcay (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayınları, 2023)
Kripto para ve teknolojisi ile dünyadaki ve ülkemizdeki hukuki düzenlemesi incelenmeye değerdir. Kripto para, günümüzde popüler olmuş birçok yatırımcının ilgisini çekmiştir. Ancak, birçok ülke tarafından hukuki düzenlemesi yapılmamıştır. Bu durum da birçok tasarruf sahibinin mağduriyetine neden olabilmektedir. Ülkemizde de henüz hukuki bir düzenleme bulunmamakta, bu konudaki hukuki sorunlar ve mağduriyetler genel hukuk kurallarıyla çözümlenmektedir. Kripto paranın alt yapısını oluşturan Blok zincir (Blockchain), teknolojisi ise bundan farklıdır. Blok zincir teknolojisi, kripto (dijital) varlıkların taraflar arasında doğrudan transferini sağladığı için hızlıdır, aracı bulunmadığı için düşük maliyetlidir, şeffaf, denetlenebilir, merkeziyetsiz, sabit ve değiştirilemez olması, güvenirliliği artırdığı için yıkıcı bir teknolojiye sahip olup, çok çeşitli sektörlerde, çok çeşitli hukuki işlem türünde de kullanılabilmesini sağlamaktadır. Bu yıkıcı teknolojiden daha çok yararlanılabilmesi bilinmesine ve yasal düzenlemelerin yapılmasına bağlıdır. Dünyada birçok ülkede ve ülkemizde yasal bir düzenlemesi bulunmamakta ve temkinli yaklaşılmaktadır. Ancak, hukuki düzenlemeler olmadığı halde kullanılmasında yasal bir engelde yoktur. Tasarruf sahiplerinin korunabilmesi, blok zincir ve akıllı sözleşme teknolojilerinden etkin yararlanılabilmesi için yasal düzenleme yapılması faydalı olacaktır.

Cryptocurrency and its technology and its legal regulation in the world and in our country are worth examining. Cryptocurrency has become popular today and has attracted the attention of many investors. As a result that it has not been legally regulated by many countries. This situation can cause the grevince of many savers. There has not been legal regulations in our country yet, legal problems and grievances on this subject are resolved by general law rules. Blockchain, which forms the infrastructure of crypto money, is different from this technology. Blockchain technology is fast because it enables the direct transfer of crypto (digital) assets between parties,It has low cost because of non middleman, As a result of that it is transparent, auditable, decentralized, fixed and immutable, increases reliability. This disruptive technology can also be used. in a wide variety of legal transactions in a wide variety of sectors. To be able to more benefited from this destructive technology depends on knowing and making legal arrangements. it is approached cautiously because there is no legal regulation in many countries in the world and in our country However, there are no legal regulations, there is no legal obstacle to be used. It will be beneficial to make legal arrangements in order to protect savers and to make effective use of blockchain and smart contract technologies.
Legal Regulation of Crypto Money
Kitap adı: Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Perspektifiyle Dijitalleşme, Finans ve Teknoloji / Editör: İbrahim Güran Yumuşak -- Bölüm adı: Kripto Paranın Hukuki Düzenlemesi / Olcay TURAN -- Sayfa aralığı: 198-210 -- Yayıncı: Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayınları -- ISBN: 978-625-7558-31-0. -- Tarih: 2023
Keywords: Kripto para; Kripto varlık; Blokzincir; Akıllı sözleşme; Hukuk ve düzenleme; Cryptocurrency; Cryptoasset; Blockchain; Smart contract; Law and regulation