Artificial intelligence applications in supply chain management and analysis in Turkey - Mostafa, Mohamed (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, 2020)
Artificial Intelligence (AI) systems and their applications are assumed to be today's high-end technologies. AI applications reconfigures the supply chain management (SCM) including logistics, transportation, inventory management, warehousing, etc., This research focuses on how important AI applications are to the organizations success and to what degree they affect and facilitates supply chain (SC) processes. The research also investigates the AI applications in different business sectors with a focus on retail sector, both in Turkey and worldwide in a comparative way. This research aims to prove its hypotheses through the examination the impact of applying the AI applications such as Machine Learning, Neural Networks, Deep Learning, Robotics, and Natural language processing on Supply Chain Management's different areas like demand management, transportation and delivery, and inventory management etc.AI, and their relations with the SCM is the major subject of this research with a spot on the retail sector. However, since the AI applications impact on the SCM with a focus on retail sector not examined yet, there are no preceding studies carried out in Turkey on this specific subject to our knowledge. Therefore, this research targets to fill that gap. Results have proved that AI applications have a high impact on SC sub-areas, and that Turkey has advances in CRM area, and has shown a moderate impact in the demand, inventory, and transportation areas. Also, the results have proved that Turkey has not applied AI in the warehouse management area yet.

Yapay Zeka (YZ) sistemleri ve uygulamalarının günümüzün ileri teknoloji trendi olduğu varsayılmaktadır. YZ uygulamaları, lojistik, nakliye, envanter yönetimi, depolama vb. dahil olmak üzere tedarik zinciri yönetimi (TZY) operasyonlarını yeniden yapılandırmaktadır. Bu araştırma, Türkiye ve dünya çapında perakende sektörüne odaklanarak farklı iş sektörlerindeki YZ uygulamalarını araştırarak kuruluş için YZ uygulamalarının ne kadar önemli olduğu ve süreçleri nasıl etkilediği konularına odaklanmaktadır. Bu araştırma, YZ 'nın tedarik zincirinin farklı alanlarında ve genel olarak iş dünyasında ne ölçüde uygulandığını ölçmeyi ve Türkiye ile dünya çapını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma aynı zamanda, Makine Öğrenimi, Yapay Sinir Ağları ve Derin Öğrenme, Robotik, Doğal dil işleme gibi yapay zeka uygulamalarının Uygulama Yönetimi, taşıma ve teslimat, envanter yönetimi gibi farklı alanlarına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yapay zeka ve TZY ile ilişkileri, perakende sektörüne de odaklanan bu araştırmanın ana konusudur. Bununla birlikte, YZ uygulamalarının perakende sektörüne odaklanmış TZY 'ye olan etkisi henüz incelenmemiş bir konu olduğundan, bilgimiz dahilinde Türkiye'de tam olarak bu konuda daha önce yapılmış bir çalışma da bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışma bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Sonuçlar, YZ uygulamalarının TZ alt alanları üzerinde yüksek bir etkiye sahip olduğunu ve Türkiye'nin müşteri ilişkileri alanında ilerlemeler kaydettiğini ve talep, envanter ve taşımacılık alanlarında orta düzeyde bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, Türkiye'nin depo yönetimi alanında henüz YZ uygulamadığını da göstermiştir.
Perakende sektörü tedarik zinciri yönetiminde yapay zeka (YZ) kullanımı ve Türkiye uygulamaları
Keywords: Artificial intelligence; Supply chain management; Retail; AI applications; Digital supply chain; Yapay zeka; TZY; Perakende; YZ uygulamaları; Dijital TZ