Analysing strategic leadership in non-profitable organisations in South Africa - Lewısa, Mıllıcent Cleopatra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Kar amacı gütmeyen sektör daha rekabetçi hale geliyor. Sınırlı kaynaklara sahip kâr amacı gütmeyen sektörler, onu liderliğinde daha stratejik olmaya ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların gelişmesi için zorlar, stratejik liderlik daha çok bir gereklilik haline geldi. Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin kar amacı gütmeyen kuruluşlarda stratejik liderliğe bakış açılarını anlamaktır. Araştırma, stratejik liderlik alanını ve üst düzey liderlerin örgütsel performansı nasıl etkilediğini analiz ediyor. Kar amacı gütmeyen liderlikle ilgili mevcut literatür, stratejik liderlik teorisinin kâr amacı gütmeyen kuruluşlara uygulanabileceğini göstermektedir. Ancak kar amacı gütmeyen stratejik liderlik, kar amacı gütmeyen stratejik liderlikten farklılık gösterebilir. Veriler, nitel analiz yaklaşımı kullanılarak toplandı ve analiz edildi. İcra kurulu başkanları, yönetim kurulları ve organizasyonların üst yönetim ekipleriyle görüşme yapılan kişilerdi. Araştırmanın araştırma bulguları, stratejik liderliği etkin bir şekilde kullanan kar amacı gütmeyen yöneticiler, organizasyonlarının performansını önemli ölçüde artırma olasılıkları daha yüksek. Ek olarak, bulgular, kâr amacı gütmeyen kuruluşun nasıl aktif kalması gerektiğine ve topluluğuna ve müşterilerine nasıl uzun vadeli alternatifler sunacağına ilişkin araştırma sonrası bulguların ve gözden geçirme önerilerinin ele alındığını göstermektedir. Çalışma, NPO liderlerinin kuruluşlarının performansını iyileştirmek için öneriler olarak kullanabilecekleri stratejiler sunuyor.

The non-profitable sector is becoming more competitive. The non-profit sectors with limited resources force it to become more strategic in its leadership and for non-profitable organisations to thrive; strategic leadership has become more of a necessity. This study aims to understand the executives' perspectives on strategic leadership in non-profit organisations. The research analyses the field of strategic leadership and how top-level leaders affect organisational performance. Existing literature on non-profit leadership shows that strategic leadership theory can be applied to non-profits. However, non-profit strategic leadership, on the other hand, can vary from for-profit strategic leadership. Data was collected and analysed using the qualitative analysis approach. Chief executive officers, boards of directors, and top management teams of organisations were those were interviewed. The research findings of the study, not-for-profit executives who use strategic leadership effectively are more likely to increase their organisation's performance significantly. In addition, the findings show that post-research findings and review recommendations for how the non-profitable organisation should stay active and offer long-term alternatives to its community and customers are addressed. The study offers strategies that NPO leaders can use to improve their organisation's performance as recommendations.
Güney Afrika'daki karlı olmayan kuruluşlarda stratejik liderliğin analizi
Keywords: İşletme; Business Administration