Kur’ân’a Göre Zülkarneyn’in Metodu ve Mesajı - Keskin, Ali (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Zülkarneyn kıssası Kur’an’da tek bir yerde anlatılmış olmasına karşın üzerinde en çok yorum yapılan kıssalardan biri olmuştur. Kıssaya bu denli yorum yapılması onun insan idrakini zorlayan manzaralarla dolu olmasındandır. Tefsirlerdeki rivayetlerin çokluğu ve farklılığı da yorumları artıran bir başka etkendir. Bu makalede kıssa ile ilgili yorum ve rivayet farklılıklarına dayalı ihtilafların genel bir sıralaması yapılacak ancak, ihtilaflar üzerinde görüş belirtilmeyecektir. Ayetlerdeki bazı kelimelerin bağlam yönünden anlam yapısı irdelenerek bu kelimelerin manasına bağlı olarak ayetlerin daha açık ve anlaşılabilir olduğu ortaya konulacaktır. Böylece; kıssadaki manzaraların tasavvurunun zihinlerde daha makul yerleşmesi sağlanacaktır. Bu açıdan kıssanın ayetlerinde geçen bazı kelimeler siyak sibak bağlamında bakıldığında anlam ilişkisine bağlı olarak olağan sonuçların ortaya çıktığı ve gerçek bir portre kesitinin sunulduğu görülecektir. Zülkarneyn’in tebliğ, davet, yönetim ve inşai faaliyetine ilişkin metotları belirtilecektir. Ayrıca Kur’an kıssalarının esas amacı olan alınacak mesajın sonuçları açıklanacaktır. Onun özgün metodundan her zaman yararlanılabileceği, verdiği mesajın evrenselliği görülecektir. Diğer taraftan mutlak ve sonsuz ilim sahibinin Allah olduğu, insan bilgisinin sınırlı kaldığı, bu nedenle yaptığımız her yorumun eleştirilebilir yönünün bulunacağı unutulmamalıdır.

In spite of being written just once in the Qur’an parable of Zulqarnain has been one of the stories commented on most. The story’s interpreted much since it’s full of scenery that forces human willpower. The multiplicity and variety of narrations in exegesis is another effect that increases interpretations. İn this article, a general ordering of controversies based on comments and a variety of narrations about the parable, but there will be no opinion about controversies. Some words in verses will be examined in terms of context. Thus, it will be the parable is understood, and ensured more reasonable in the minds. In this context, some words of the parable in terms of context result depending on the meaning relationship and it will be seen that a real portrait section is presented. Methods of Zulqarnain notification, invitation, management, and construction activities will be indicated. Besides; the results of the message, which is the main purpose of the parable, will be explained. It will be seen that his method can always be used, the universality of the message. On the other, it will be understood human knowledge's limited and God has absolute, infinite knowledge so each, comment of us stay subjective.

ىلع مغرلا نم أن قصة وذ يننرقلا ذكرت مرة في القرآن ، لكنها أصبحت من أكثر القصص التي تم لَاتأْويل عليها. السبب في هنأ تم قيلعتتا يرثكة وه وكXا مليئةZ لمناظر الطبيعية التي تجبر الإنسان على الفهم. إن تعدد الرواeت و لاافلاتختا في التفاسير عامل آخر يزيد تعليقات. في هذه المقالة، سيتم تلالبيغ عن الاختلافات و لاةياور فلتخلماة لوح ةصقلا ،نكلو نل متي يمدقت الأسباب. من خلال دراسة المعنى الأساسية لبعض الكلمات من ةهج السياق سيتم الكشف عن أن الآeت تحبصأ رثكأ احوضو و لباقة للفهم اعتمادا على المعنى هذه الكلمات. وهكذا ؛ سيتم التأكد من أن المناظر الطبيعية في القصة سوف يستقر بشكل معقول في العقول. من وجهة النظر هذه ، عندما يتم فحص بعض الكلمات في القصة في سياقها ، سيتبين أن النتائج الطبيعية تظهر اعتمادًا على علاقة المعنى ويتم تقديم قسم من الصورة الحقيقية. سيتم الإشارة إلى أساليب ذو القرنين فيما يتعلق نشطة الإخطار والدعوة والإدارة والبناء. Zةفاضلإ ،متيس حرش ةلاسرلا تيلا يه ضرغلا يسيئرلا في قصص القرآن. وهنأ يمنك نأ يتبين استخدام لاهتقيرط ةيلصلأا ،ةيلماعو ةلاسرلا تيلا اهيطعي .نم ةيح ىرخأ ،نأ ﷲ وه بحاص ةفرعلما المطلقة وغير المحدودة ونأ ةفرعلما ةيرشبلا ةدودمح، Zلياتل نإف لك قيلعت ىقبيس ايتاذ .
The Method and the Message of Dhu al-Qarnain
منهج ذو القرنين ورسالته
Keywords: Kur'ân; Tefsir; Kıssa; Zülkarneyn; İmkân; Qur; Exegesis; Parable; Dhu al-Qarnain; Enabling; القرآن الكريم; التفسير; قصة; ذو القرنين; إمكانية