Enerji Sektörü - Çakır, Mustafa (İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE), 2023)
Türkiye, Doğu ile Batı arasında önemli jeopolitik konuma ve enerji geçiş koridoruna sahip bölgesel bir güçtür. Dünyada var olan petrol ve doğal gaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 60’ına komşu olması nedeniyle bölgesindeki en büyük doğal gaz ve elektrik pazarlarından biri haline gelmiştir. Son on yılda birçok sektörde etkileyici bir ekonomik büyüme kaydeden Türkiye, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde de yüzde 3,9 büyümüştür. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sını (GSYH) oluşturan sektörler incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 21,6, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 13,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7,6, hizmet faaliyetleri yüzde 6,9, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 büyüme kaydederken inşaat sektörü yüzde 14,1 küçülmüştür (TÜİK, 2023). Türkiye’nin enerji ihtiyacı, ekonomisindeki istikrarlı büyümeye ve artan nüfusuna paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Türkiye, geçtiğimiz 20 yılda İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında enerji talebinin en hızlı arttığı ülke olmuştur. Bu dönemde, elektrik ve doğalgaz talep artışında Çin’den sonra dünyada ikinci sırada gelmektedir. Enerji talebi ve tüketiminin artmaya devam etmesi beklenen Türkiye, enerji ihtiyacının yüzde 76’dan fazlasını yurt dışından ithal etmekte ve enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü ithal fosil yakıtlardan karşılamaktadır. Bu durum Türkiye’nin cari açık ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Türkiye’deki toplam kurulu elektrik gücü 2022 yılında 103,3 bin (MW)’a ulaşmıştır.
Kitap adı: Türkiye Ekonomisinin Görünümü -- Bölüm Adı: Enerji Sektörü, ÇAKIR MUSTAFA, Yayın Yeri: İLKE YAYINLARI: 171, Editör: Yıldırım Cengizhan, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:132, ISBN:978-625-8350-46-3, Bölüm Sayfaları:54 -60
Keywords: Enerji; Türkiye