Katılım bankalarının kurumsal itibarı ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki - Balaban, Serhat (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, 2016)
Katılım Bankaları son yıllarda hızla büyümektedir. Bu büyümenin sonucu olarak ta birçok yeni araştırma için popüler bir alan haline gelmiştir. Kurumsal İtibar ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD) kavramları da son dönemin ilgi çeken araştırma konularıdır. Bu araştırmanın amacı Kurumsal İtibar ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı terimleri arasındaki ilişkiyi Katılım Bankaları üzerinde incelemek ve bu ilişkiyi açıklamaktır. Çalışmada, araştırmaya uygun anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de faaliyet gösteren 4 Katılım Bankasından oluşmaktadır. Uygulanan anketler sonucunda toplam 362 geçerli anket elde edilmiştir. Anketler SPSS programı ile analiz edilmiş ve elde edilen bulgular anlatılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Katılım Bankalarının Kurumsal İtibarı ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasında pozitif, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Kurumsal İtibar ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı'nın beş alt boyutu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda Kurumsal İtibar bağımsız değişkeni ile ÖVD'nin 5 alt boyutundan 3'ü olan Sadakat Davranışı, İtaat Davranışı ve İşlevsel Katılım arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna varılmıştır.

Participation Banks grow fast in recent years. As a result of this growing they have become a popular area for many new researches. Corporate Reputation (CR) and Organizational Citizenship Behavior (OCB) concepts are also attractive research subjects of recent years. The aim of this research is to analyze the relation between CR and OCB on Participation Banks and explain this relation. In the study, suitable survey method for this research has been used. The universe of research consists of 4 Participation Banks which operates in Turkey. 362 valid surveys were obtained after applying questionnaires. Surveys were analyzed via SPSS program and findings were described. As a result of conducted analysis, it is determined that there is a positive, significant and intermediate relation between CR of Participation Banks and OCB. The relation between CR and five sub-dimensions of OCB is also examined. Results of research shows that there is positive and siginificant relations between CR, which is independent variable, and 3 of 5 sub-dimensions of OCB: Loyalty Behavior, Obedience Behavior, and Functional Participation.
The relation between corporate reputation of participation banks and organizational citizenship behavior
Kurum ve İtibar Kavramları -- Kurumsal İtibar Tanımı ve Yönetimi -- Kurumsal İtibarın Faydaları -- Rahat Bir Etkinlik Alanı Oluşturmak -- Riski Düşürmek -- Kurumsal İtibarın Temel Bileşenleri -- Kuruma Dair Bilgi Sahibi Olma -- Hizmet ve Ürünler
Keywords: Katılım Bankası; Kurumsal İtibar; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı; Participation Bank; Corporate Reputation; Organizational Citizenship Behavior