دور الـوقـف فـي تمـويل الإعـلام:مـقتــرح جـديـد - Helal, Mohamed Gamal Elsaıd (My University, 2024)
Çalışma, İslam Vakfı sisteminin medya kuruluşlarını finanse etme ve destekleme alanında yapabileceği potansiyel katkıları keşfetmeyi hedeflemektedir. Çalışma, ekonomik ve finansal faktörlerin, sosyal ve kültürel yaşamda başarı ve sürdürülebilirlik için vazgeçilmez unsurlar olduğu anlayışına dayanmaktadır. Medya kuruluşları, bu ihtiyacın belirgin bir örneğidir ve sosyal ve kültürel gelişimde kritik bir temel taşı işlevi görmektedirler. Vakıf sistemi, tarihsel olarak zengin ve etkili bir kavram olarak, bu kuruluşlara sürdürülebilir destek sağlayabilecek bir finansal model sunmaktadır. Çalışma, günümüzün dijital ve teknolojik çağında Vakıf kavramının etkinleştirilmesine vurgu yapmaktadır. Potansiyel hukuki ve dini zorluklara odaklanmasının yanı sıra, Vakıf sisteminin medya sektöründe şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini teşvik etmede oynayabileceği rolü de ele almaktadır. Ayrıca, çalışma devlet yapıları ve Vakıf kurumları arasındaki etkileşimden doğabilecek zorlukları ve fırsatları tartışmaktadır. Modern medyada önemli bir etkisi olan teknolojik ve dijital gelişmeleri irdeliyor. Bulgularını desteklemek için, çalışma çok boyutlu bir metodolojik yaklaşım benimsemekte ve indüktif, betimsel-analitik, dedüktif ve uygulamalı yöntemleri içermektedir. Tavsiyelerinin bir parçası olarak, çalışma, medya kuruluşlarını finanse etmek için özel bir Vakıf kurulmasını önermekte ve etkili bir fon toplama ve yönetim için olası mekanizmaları açıklamaktadır. Bu çalışma, medya finansmanı alanında niteliksel bir sıçrama temsil etmekte ve bu kuruluşlar için finansal bağımsızlık ve sürdürülebilirlik sağlama potansiyelini göstermektedir.

The study aims to explore the potential contributions that the Islamic Waqf system can make in the field of financing and supporting media institutions. The study is grounded in a deep understanding of the importance of economic and financial factors as essential elements for success and sustainability in social and cultural life. Media organizations stand as a prominent example of this need, as they serve as a vital cornerstone in social and cultural development. The Waqf system, a historically rich and effective concept, offers a financial model that could provide sustainable support to these organizations. the study emphasizes the activation of the Waqf concept in today's digital and technological age. It focuses on potential legal and religious challenges, in addition to the role that the Waqf system can play in promoting principles of transparency and accountability in the media sector. The study also delves into discussing challenges and opportunities that may arise from the interaction between governmental frameworks and Waqf institutions. It sheds light on technological and digital developments that have a significant impact on modern media. to support its findings, the study employs a multidimensional methodological approach, incorporating inductive, descriptive-analytical, deductive, and applied methods. As part of its recommendations, the study suggests establishing a specialized Waqf for the financing of media institutions, illustrating the possible mechanisms for effective fundraising and management. This study represents a qualitative leap in the field of media financing and demonstrates immense potential for achieving financial independence and sustainability for these organizations.
Medyanın Finansmanında Vakfın Rolü: Yeni Bir Model Önerisi
The Role of Endowments in Media Financing: A New Model Proposal
Keywords: Ekonomik büyüme; İslami Finans; Dijital Ekonomi; İslami Vakıf Sistemi; Medya Kurumları; Bağımsız Finans; Economic Growth; Islamic Finance; Digital Economy; Islamic Waqf Institutions; Media Institutions; Independent Finance