Somatik Deneyimleme Üzerine Bir Derleme Çalışması: Kuramsal Temel, Teknikler ve Grupla Psikolojik Danışma Uygulamaları - Erök Özkapu, Deniz; Tuzcuoğlu, Adem Semai (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Somatik deneyimleme kuramı, son yıllarda psikolojik danışma uygulamaları için giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu kuram, bedensel duygu ve hislerin işlenmesi ve regülasyonunda etkili bir teknik olarak öne çıkmaktadır. Kuramın temelinde, travma sonrası oluşan somatik etkilerin önemi ve bunların işlenmesinde bedenin kullanımı yatar. Yapılan çalışmalar incelendiğinde hem bireysel hem de grupla psikolojik danışma alanında yürütülen çalışmalar olduğu görülmektedir. Bu derleme çalışmasında, somatik deneyimleme kuramının temelinde yatan felsefe, kullanılan teknikler ve aşamalar ayrıntılı bir şekilde ele alınmış kuramın, grupla psikolojik danışma uygulamalarında kullanımının avantajları incelenmiştir. Çalışmalar, somatik deneyimleme tekniklerinin çeşitli durumlarda kullanılabileceğini, özellikle travma sonrası tedavi süreçlerinde olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu nedenle, somatik deneyimleme kuramına dayalı psikolojik danışma uygulamaları, günümüzde artan bir şekilde uygulanmakta ve ruh sağlığı için önemli bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda bu derleme çalışması, somatik deneyimleme kuramına dayalı psikolojik danışma uygulamalarının temel felsefesini, tekniklerini ve grupla psikolojik danışma uygulamalarında kullanımının avantajlarını incelemeyi ve psikolojik danışmanların somatik deneyimleme kuramını anlamalarına ve uygulama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

The somatic experiencing theory has become increasingly important in recent years for psychological counseling practices. This theory emphasizes the importance of processing and regulating bodily emotions and sensations, particularly in the context of trauma. At the core of the theory is the recognition of the importance of somatic effects in trauma and the use of the body in their processing. Research has shown that somatic experiencing techniques can be effective in both individual and group counseling settings. This review examines the philosophy, techniques, and stages underlying the somatic experiencing theory in detail, with a particular focus on the advantages of using this theory in group counseling. Studies suggest that somatic experiencing techniques can be effective in a variety of situations, especially in the treatment of trauma. Therefore, psychological counseling practices based on somatic experiencing theory are increasingly being utilized as an important treatment method for mental health. As such, this review aims to examine the fundamentals of somatic experiencing theory, including its philosophy, techniques, and advantages of group counseling, to assist psychological counselors in understanding and developing their somatic experiencing skills.
A Review Study on Somatic Experiencing: Theoretical Basis, Techniques and Group Counseling Practices
Keywords: Somatik deneyimleme; Grupla psikolojik danışma; Kuram; Derleme; Somatic experiencing; Group counseling; Theory; Review