Çocuklarında zihin yetersizliği tanısı olan ebeveynlerin gelecek kaygısı: Bir Ölçek geliştirme çalışması - Yıldız, Rabia Sultan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmada çocuklarında zihin yetersizliği tanısı olan ebeveynlerin gelecek kaygısını ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçek geliştirme sürecinde üç farklı çalışma grubundan veri toplamıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) için 238, Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) için 181 ve ölçüt geçerliği için 103 ebeveynden veri toplanmıştır. Veriler, kolay ulaşılır örnekleme tekniğiyle toplanmıştır. GKÖ faktör analizine başlamadan önce veri setinin normallik değerleri, KMO ve Barlett Testi değerleri incelenmiştir. Ardından Açımlayıcı Faktör Analizi yapılmış, 17 maddelik ve üç faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu yapıyı test etmek için yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda uyum indeksleri üç faktörlü yapının doğruladığını göstermiştir. Ölçüt geçerliği için Algılanan Stres Ölçeği ile GKÖ arasındaki korelasyon hesaplanmıştır. Ölçek toplamda 17 maddeden ve üç alt boyuttan oluşmaktadır. AFA sonucunda 1. Faktöre "Ekonomik" (1, 2, 3, 4); ikinci faktöre "Bakım Verme ve Eğitim" (5, 6, 7, 14, 15) ve üçüncü faktöre "Güvenlik" (8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17) isimleri verilmiştir. Yapılan tüm analizler sonucunda 17 maddeden ve 3 alt boyuttan oluşan, toplam açıklanan varyansı %63.888 ve Cronbach Alpha değeri 0.928 olan çocuklarında zihin yetersizliği tanısı olan ebeveynlerin gelecek kaygısı ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.

In this study, a scale was developed to measure the future anxiety of parents whose children are diagnosed with intellectual disability. During the scale development process, data was collected from 3 different study groups. Data were collected from 238 parents for Exploratory Factor Analysis (EFA), 181 for Confirmatory Factor Analysis (CFA), and 103 for criterion validity. Data was collected using easily accessible sampling technique. Before starting the GSM factor analysis, the normality values, KMO and Bartlett Test values of the data set were examined. Then, Exploratory Factor Analysis was conducted and a structure with 17 items and 3 factors emerged. As a result of the Confirmatory Factor Analysis conducted to test this structure, the fit indices showed that the 3-factor structure was confirmed. For criterion validity, the correlation between the Perceived Stress Scale and VAS was calculated. The scale consists of 17 items and 3 sub-dimensions in total. As a result of EFA, Factor 1 was assigned as "Economic" (1, 2, 3, 4); The second factor was named "Care Providing and Education" (5, 6, 7, 14, 15) and the third factor was named "Security" (8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17). As a result of all analyses, it can be said that the future anxiety scale of parents whose children are diagnosed with intellectual disability, consisting of 17 items and 3 sub-dimensions, with a total explained variance of 63.888% and a Cronbach Alpha value of 0.928, is a valid and reliable measurement tool.
Future anxiety of parents who have children with diagnosed intellectual disability: A Study of scale development
Keywords: Zihin Yetersizliği; Ebeveyn Kaygısı; Ölçek Geliştirme; Gelecek Kaygısı; Kaygı; Intellectual Disability; Parental Anxiety; Develop Scale