Yoğun Bakım Ünitesi Onurlu Bakım Ölçeğinin Türkçeye Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Bulut, Arzu; Şengül, Halil; Şengül, Halil (Ege Üniversitesi, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım hemşirelerinin hasta bakımı sırasında kendi değerlendirdikleri hasta onurunu koruma davranışlarını ölçmek için Liang ve arkadaşları (2022) tarafından geliştirilen Yoğun Bakım Ünitesi Onurlu Bakım Ölçeği’nin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesidir. Yöntem: Bu çalışma, YBÜ-OBÖ'nin psikometrik testi ve doğrulanması için metodolojik bir tasarıma sahiptir. Çalışma yaşları 18 ile 53 yaş (X̄=31,46±9,12) arasında değişen 75 kadın ve 28 erkek olmak üzere toplam 103 yoğun bakım hemşiresi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında dil eşdeğerliği sağlandı. Yapı geçerliği için IBM AMOS 20.0 programı ile doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Bulgular: DFA sonucuna göre ölçeğin İngilizce versiyonunda olduğu gibi Türkçe versiyonda da 17 madde ve 2 boyutlu bir yapı göstermektedir. Ölçeğin model uyum indeksleri kabul edilebilir düzeydedir (χ2/sd=1,53, RMSEA=0,07, SRMR=0,07 ve CFI=0,92). Ölçeğin madde toplam korelasyon katsayıları 0,28 ile 0,78 arasında değişmektedir. YBÜ-OBÖ ve alt ölçeklerinin güvenirlik analizleri sonucunda Cronbach's alpha katsayısı ölçeğin bütünü için 0,89, Mutlak Onur ve Göreceli Onur alt boyutu için 0,82 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Yoğun Bakım Ünitesi Onurlu Bakım Ölçeği’nin Türkçe versiyonu yoğun bakım ünitesi hemşirelerin hasta onuruna yakışır tutumlarını değerlendirmek amacı ile kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Yoğun Bakım Ünitesi Onurlu Bakım Ölçeği, yoğun bakım hemşirelerinin hasta saygınlığını korumadaki davranışlarını tanımlamalarına ve eksikliklerini keşfetmelerine yardımcı olabilir.

Objective: This study aimed to test the validity and reliability of the Turkish version of the Intensive Care Unit Dignity Care Scale developed by Liang et al. (2022) to measure intensive care nurses' self-assessed patient dignity protection behaviors during patient care. Methods: This study has a methodological design for psychometric testing and validation of the Intensive Care Unit Dignity Care.The study was conducted on 103 intensive care nurses, 75 women, and 28 men aged 18 to 53 (X̄=31.46±9.12). In the first stage of the study, language equivalence was ensured. Confirmatory factor analysis (CFA) was performed with IBM AMOS 20.0 program for construct validity. Results: According to the results of CFA, the Turkish version of the scale has 17 items and a two-dimensional structure as in the English version. The model fit indices of the scale were acceptable (χ2/sd=1.53, RMSEA=0.07, SRMR=0.07, and CFI=0.92). The item-total correlation coefficients of the scale ranged between 0.28 and 0.78. As a result of the reliability analyses of the Intensive Care Unit Dignity Care and its subscales, Cronbach's alpha coefficient was calculated as 0.89 for the whole scale and 0.82 for the Absolute Dignity and Relative Dignity subscales. Conclusion: The Turkish version of the Intensive Care Unit Dignified Care Scale is a valid and reliable measurement tool that can be used to evaluate the attitudes of intensive care unit nurses toward patient dignity. The Intensive Care Unit Dignity Care can help intensive care nurses identify their behaviors in protecting patient dignity and discover their deficiencies.
Turkish Adaptation of the Intensive Care Unit Dignified Care Scale: Validity and Reliability
Keywords: Onurlu bakım; Hemşirelik; Yoğun bakım ünitesi; Geçerlik; Güvenirlik; Dignity care; Nursing; Intensive care unit; Validity; Reliability