Katılım bankacılığı ihracat finansmanında murabaha yöntemi uygulamaları - Kazancı, Fatih; Kazancı, Fatih (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2021)
Katılım bankacılığında murabaha yöntemi, üretilmiş ve kullanıma hazır olan ürünlerin peşin olarak banka tarafından satın alınması ve üzerine kâr konularak vadeli olarak müşterisine satılması şeklinde uygulanmaktadır. Katılım bankaları murabaha yöntemini hem ithalat hem de ihracat alanında dış ticareti finanse etmek amacıyla kullanmaktadırlar. İthalatın finansmanı daha yoğun gerçekleştirilmekle birlikte bazı katılım bankaları hem sevk öncesi hem de sevk sonrası ihracat finansmanında murabaha yöntemini tercih etmektedirler. Murabaha yöntemi ile gerçekleştirilen sevk öncesi ve sevk sonrası ihracat finansmanı sayesinde ihracatçılar, faizsiz finansman olanaklarından yararlanmaktadırlar. Bu ürünler sayesinde, çalışma prensipleri reel sektörü finanse etme amacına da hizmet eden katılım bankaları, hem kâr elde etmekte hem de reel sektörü ihracat yönlü olarak destekleyerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Makalenin yazılış amacı; katılım bankalarının fıkhi açıdan uygun olan murabaha sözleşmeleri aracılığıyla ihracatçı müşterilerini desteklerlerken, sevk öncesi ve sevk sonrası ihracat finansmanında murabaha yöntemini nasıl kullanabilecekleri hakkında detaylı bilgi vermek ve ayrıca katılım bankalarının ve ihracat finansman kurumlarının konu hakkında yapabilecekleri farklı katkıları irdelemektir.

In participation banking, the murabahah method is used by the bank to purchase products that are manufactured and ready for use by the bank in advance and sell them to its customers on a term basis with a profit on it. Participation banks use the murabahah method in foreign trade financing in both import and export fields. Although import financing is more intense, some participation banks prefer the murabaha method in both preshipment and post-shipment export financing. Exporters benefit from interest-free financing opportunities, thanks to the murabahah method of pre-shipment and post-shipment export financing. Thanks to these products, participation banks, whose working principles also serve the purpose of financing the real sector, both make profit and contribute to the country's economy by supporting the real sector in terms of exports. The purpose of writing the article; the aim of this study is to provide detailed information on how participation banks can use the murabaha method in pre-shipment and post-shipment export financing, while supporting their exporting customers through murabahah contracts that are appropriate in fiqh, and also to examine the different contributions that participation banks and export finance institutions can make on the subject.
The use of murabaha method in export financing in Islamic banking
Sorumlu Yazar: Dr., Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş., E-posta: fatih.kazanci@kuveytturk.com.tr, https://orcid.org/0000-0002-7865-4229
Keywords: İslami finans; Katılım bankacılığı; Murabaha; İhracat finansmanı; Islamic finance; Participation banking; Murabahah; Export financing