Medyaya Yansıyan Tamamlanmış 15-19 Yaş Aralığındaki İntiharların Analizi ve Sosyal Hizmetin Önleyici Rolü - Korkmaz, Yücel (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2024)
Dünya genelinde kamu sağlığı problemi olarak görülen intihar eylemlerinin en çok 15-19 yaş aralığındaki ergenlik döneminde gerçekleşmesi dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda medyaya yansıyan 200 haber metin içeriği incelenerek 42 tamamlanmış ergen intihar vakası belirlenmiştir. Belirlenen vaka metinleri nitel araştırma yöntemi kullanılarak içerik ve betimsel analizleri yapılmıştır. Araştırma çerçevesinde ergenlik dönemi ile intihar eylemi arasındaki ilişkiye vurgu yapılarak sosyal hizmetin önleyici rolü doğrultusunda intihar eylem oranlarının azaltılması amaçlanmaktadır. Araştırma bulgularına göre intihar vakaları öğrenim görülen sınıfa göre kız öğrencilerde en fazla 10. sınıfta, erkek öğrencilerde ise 12. sınıfta görülmektedir. Ergenlerin intihar eylemini gerçekleştirme yöntemi bakımında ise ilk sırada atlama, sonrasında kendini asarak ve son olarak ateşli silah kullanma şeklinde eylemi gerçekleştirdikleri bulgusu edinilmiştir. Haber içeriklerinde intihar nedenine yer verilen araştırma sonuçlarına göre ise ilk sırada olumsuz aile ilişkileri, duygusal ilişki, suçlanma, taciz ve hastalık gibi nedenler gelmektedir.

It is noteworthy that suicide acts, which are seen as a public health problem worldwide, occur mostly in the adolescence period between the ages of 15- 19. In this direction, 42 completed adolescent suicide cases were determined by examining 200 news contents reflected in the media. Content and descriptive analyzes of the identified cases were made using the qualitative research method. Within the framework of the research, it is aimed to reduce the suicide rate in line with the preventive role of social work by emphasizing the relationship between adolescence and suicide. According to the research findings, suicide cases are mostly seen in the 10th grade in female students and in the 12th grade in male students, according to the class in which they are educated. In terms of the method of committing suicide, it was found that the adolescents performed the act in the form of jumping first, then hanging themselves, and finally using a firearm. According to the results of the research, in which the reason for suicide is included in the news content, the reasons such as negative family relationships, emotional relationships, accusations, harassment and illness come first.
An Analysis of Completed Suicides in The Age Range of 15-19 Reflected in The Media and The Preventive Role of Social Work
Keywords: Tamamlanmış intihar; Ergen intiharları; Sosyal hizmet; Completed suicide; Adolescent suicide; Social work